Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 21-06-2011 Opnieuw fraudezaak woningcorporatie voor de rechter

De rechtbank maakte maandag een begin met de behandeling van de fraudezaak rond volkshuisvester voor senioren SGBB. Het Openbaar Ministerie meent te kunnen bewijzen dat de ex-directeur zich met miljoenenbeloftes liet omkopen.

In de zaak staan zes verdachten terecht, onder wie de voormalige directeur van Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB), en vijf bedrijven. De behandeling van de zaak startte afgelopen maandag met een zogenaamde regiezitting, waar de stand van het onderzoek en het verdere verloop van de rechtszaak wordt besproken.

Afbeelding: geboeide handen wisselen geld uit Uit het onderzoek -dat in 2008 gestart is- blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) dat de fraude bij SGBB een omvang van vele miljoenen euro's heeft.

Verdachten ontkennen

Een belangrijke rol in de fraudezaak was volgens het OM weggelegd voor de ex-directeur van SGBB, Gerard van der Z. Hij wordt verdacht van onder andere oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Een andere hoofdverdachte is vastgoedontwikkelaar Richard S. Of de verdachten schuldig worden bevonden zal blijken nadat de rechter uitspraak heeft gedaan. Tot nu toe ontkennen de verdachten de aantijgingen.

Meer rechtszaken over fraude bij woningcorporaties

De zaak rond SGBB is een van de grotere fraudeonderzoeken bij woningcorporaties van dit moment. Eerder dit jaar heeft de rechtbank zich gebogen over meerdere zaken tegen van fraude verdachte ex-directieleden van woningcorporaties. In februari eiste de Amsterdamse corporatie Rochdale 6 miljoen terug van zijn voormalig directeur, uitspraak in deze langlopende rechtszaak volgt nog. In maart werd de ex-directeur van Woonstichting De Key uit Amsterdam veroordeeld tot het betalen van 3,2 miljoen schadevergoeding. De rechtszaak tegen de oud-topman van de Rotterdamse corporatie PWS resulteerde afgelopen april in een veroordeling. Hij moet 5,5 miljoen terugbetalen.

SGBB overgenomen door Vestia

Het door wanbeleid in de problemen geraakte SGBB is inmiddels overgenomen door woningcorporatie Vestia. Eind december 2009 vroeg SGBB bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting saneringssteun aan. Er was een kleine 40 miljoen projectsteun nodig om SGBB klaar te maken voor overname.