Gemeente Lelystad

Opgraving scheepswrak in Lelystad gestart

Maandag 20 juni 2011

Wethouder Jop Fackeldey zet de eerste schop in de grond voor de opgraving (Foto: Nieuw Land)

Wethouder Jop Fackeldey heeft maandag 20 juni de eerste schop in de grond gezet voor de opgraving van een scheepswrak in Lelystad. Met deze opgraving die tot en met 29 juli duurt, hopen de onderzoekers belangrijke informatie te verkrijgen over het schip dat stamt uit een periode waarin niet veel gegevens over de scheepsbouw bekend zijn. Het schip biedt vermoedelijk een ontbrekende schakel in de kennis over de scheepsbouwperiode tussen de Middeleeuwen en de moderne tijd.

Bijzondere vondst

Het op te graven wrak is gevonden in 1975. Bij de uitgebreide verkenning in 2003 is een zeer bijzondere vondst gedaan, een zogenaamd rapier (een zwaard) dat kan worden gedateerd aan het eind van de 16e eeuw. Raadselachtig is wat het zwaard aan boord van het schip deed; misschien werd het schip gebruikt voor gevechten op zee. De archeologen hopen tijdens de opgraving het mysterie van het zwaard op te lossen. De opgraving wordt uitgevoerd door archeologiestudenten en een team van medewerkers van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land, onder leiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk.

Op de hoogte blijven

De plek van de opgraving bevindt zich aan de Vogelweg 10 in Lelystad. De archeologiestudenten houden via de IFMAF Facebookpagina (Scheepsarcheologie-Flevoland) en de weblog van de IFMAF bij wat hun bevindingen zijn. Op 9 juli is er van 11.00 tot 16.00 uur een speciale publieksdag. Voor kinderen is er dan een speciale verhalenwedstrijd. Kijk voor meer informatie op de website van Nieuw Land. Ja