TenneT


Elektriciteitsverbruik stijgt weer

21-06-2011 Na een redelijk stabiel elektriciteitsverbruik in de eerste vier maanden van dit jaar, toont het verbruik in de maand mei 2011 een duidelijke stijging. Het verbruik in Nederland steeg van 104.573 GWh in april 2011 naar 104.951 GWh in mei 2011. Hierdoor kwam het verbruik 3,7% hoger uit dan het verbruik in mei 2010.

Ook het opgesteld vermogen in Nederland is sterk toegenomen. Van 21.150 MW in 2004 tot ruim 27.250 MW op dit moment. Naar verwachting zal het opgesteld vermogen de komende vijf jaar toenemen tor 30.000 MW door geplande elektriciteitscentrales en decentraal opgewekte elektriciteit. TenneT investeert de komende 10 jaar 4 tot 5 miljard euro in het Nederlandse hoogspanningsnetwerk om deze nieuwe productie te kunnen aansluiten en transporteren.

Door de toename van het opgesteld vermogen, meer buitenlandverbindingen (NorNed, BritNed) en het feit dat nieuw grootschalig productievermogen veelal op kustlocaties worden gebouwd, zullen de gevolgen van een warme periode, waarin de temperatuur van het koelwater in de rivieren in Nederland stijgt, naar verwachting minder effect hebben op de elektriciteitsvoorziening. Het was voor het laatst in 2004 dat zich hierdoor een situatie voordeed waarin elektriciteitscentrales beperkingen kregen opgelegd bij het lozen van hun koelwater, waardoor krapte op de elektriciteitsmarkt dreigde.

Cijfers (in gigawattuur)


* Verbruik: 104951

* Import: 17139

* Export: 11423

* Totaal (waargenomen productie): 99235

* Procentueel verschil ten opzichte van mei 2010: 3,7%

Cijfers over verbruik

TenneT publiceert iedere maand op haar website rond de 20e actuele cijfers rond om het energieverbruik, productie, import en export. Met de cijfers geeft de landelijk elektriciteitstransporteur meer transparantie over de ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt. De cijfers zijn terug te vinden in een drietal grafieken. Een grafiek toont het elektriciteitsverbruik in terawattuur (TWh) per maand. De getallen zijn weergegeven als voortschrijdend jaartotalen. Dat wil zeggen dat per maand het totaal van die maand inclusief de elf voorgaande maanden is gebruikt. Daarnaast is een grafiek opgenomen, die het procentueel verschil aangeeft in verbruik ten opzichte van dezelfde maand van het jaar ervoor. Een positief getal betekent hierbij dat het verbruik is toegenomen ten opzichte van het vorige jaar, een negatief getal dat het verbruik is afgenomen. Het verbruik is onder andere afhankelijk van het aantal werkdagen in een maand en specifieke weersomstandigheden.

Downloads
Zie het origineel