Rijksoverheid

CPB-cijfers: groei trekt voorzichtig aan

Nieuwsbericht | 21-06-2011

'Het aantrekken van de economische groei en de export is een goed teken en een indicatie dat het vertrouwen in onze economie toeneemt. De problemen in bijvoorbeeld Griekenland blijven alleen een onzekere factor. Bovendien illustreert het dat we moeten blijven werken aan een sterkere economie en gezonde overheidsfinanciën. Dat geldt voor alle Europese landen.' Dat zegt Minister Verhagen in reactie op de dinsdag 21 juni 2011 door het CPB gepresenteerde ramingen voor 2011.

Nieuw bedrijvenbeleid

Alleen met een sterke economie zijn we in staat om onzekerheden het hoofd te bieden en nieuwe kansen, zoals op opkomende markten te grijpen. 'Daar zet dit kabinet vol op in met het nieuwe bedrijvenbeleid. Dat doen we door minder hinderlijke regels en bijvoorbeeld een Innovatiefonds voor MKB'ers en snelle groeiers en een fiscale aftrek om innovatie te stimuleren,' aldus Verhagen. In september presenteert Verhagen aanvullende acties in reactie op de vrijdag gepresenteerde adviezen van wetenschappers en ondernemers uit negen topsectoren.

Nieuwe cijfers

De externe link: nieuwe cijfers van het CPB laten een redelijk positief beeld zien. De economische groei is, met 2% in 2011 en 1¾% in 2012, hoger dan verwacht. Ook zet de daling van de werkloosheid door en neemt de export toe. Volgens Verhagen blijft er wel sprake van een aantal onzekerheden. Zo blijft de eurocrisis nog altijd een schaduw werpen over het herstel en is ook het herstel in de VS broos.