Rijksoverheid


21 juni 2011

Vragen van het lid Omtzigt over Filantropie (ingezonden 17 juni 2011)

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de schriftelijke vragen van het lid Omtzigt over Filantropie.

Hoogachtend, de minister van Financiën, namens deze, de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Drs. M.J.M. Verhagen



Antwoord naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Omtzigt over filantropie (nummer 2011Z13151, ingezonden 17 juni 2011)

Vragen 1 Hebt u kennisgenomen van het artikel `Convenant Filantropie-Overheid wordt 21 juni getekend'?1 2 Klopt het dat minister-president Rutte en de heer Van Eijck op 21 juni a.s. een convenant met betrekking tot Filantropie zullen tekenen? 3 Op 26 mei jl. kondigde de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken aan dat de Kamer geïnformeerd wordt over het convenant, bent u bereid om het (concept)-convenant aan de Kamer te doen toekomen voor 21 juni a.s.? 4 Wie zijn de vertegenwoordigers van de goededoelenorganisaties die namens de sector een convenant ondertekenen en wanneer is dit convenant geldig? Zijn hiervoor referenda of iets dergelijks nodig zoals bij het bestuursakkoord of het pensioenakkoord, of is het convenant bindend voor iedereen, ook diegenen die er van tevoren geen kennis van konden nemen? 5 Kunt u aangeven op welke wijze de regering de motie-Omtzigt c.s2. uitvoert waarin de regering gevraagd wordt om vóór het zomerreces met een voorstel van wet tot een geefwet te kome n? Is dat wetsvoorstel nu beschikbaar? 6 Kunt u aangeven waarom de minister-president een convenant tekent met de Stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie, terwijl de geefwet in de maak is? Op welke wijze zijn de doelstellingen in de voorgestelde motie en de parlementaire betrokkenheid geborgd? 7 Wilt u deze vragen vóór 20 juni a.s. beantwoorden?

Antwoorden 1 en 2 Ja. 3 Vanwege de noodzakelijke interdepartementale afstemming is het niet mogelijk gebleken de vragen nog voor de gevraagde datum te beantwoorden. Het Convenant wordt 21 juni getekend en zal zo spoedig mogelijk aan de Kamer worden toegezonden (zie ook antwoord op vragen 5 en 6). 4 Het convenant wordt namens de Samenwerkende Branche organisaties Filantropie ondertekend door de voorzitter, Dhr. S.R.A.van Eijck en door de (vice)voorzitters van de deelnemende brancheorganisaties:

FM, tijdschrift over Filantropie en Bestuur, 8 juni 2011 2 Kamerstukken II 2010/11, 32 504, nr. 60



Dhr. W.J. Deetman, als voorzitter van de commissie interkerkelijk contact in overheidszaken (CIO) Mevr. C.A.M. Peters, vice voorzitter van de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN) Dhr. J.J. Daalmeijer, voorzitter Brancheorganisaties van goede doelen Dhr. A. M. van Rooij, vice voorzitter Instituut Fondsenwerving Het Convenant is geldig na ondertekening. Het Convenant bindt de ondertekenende partijen, dus zowel de overheid als de organisaties die hebben ondertekend. Binnen de deelnemende organisaties is met de achterban overlegd. 5 en 6 Het convenant met de filantropische sector maakt deel uit van een breder pakket, dat het kabinet in zijn geheel schaart onder de noemer Geefwet. De Geefwet omvat naast het convenant ook beleidsvoornemens op het terrein van het verbeteren van toezicht en transparantie binnen die sector en een fiscaal pakket. Het kabinet zal het geheel toelichten in een brief die mede ter begeleiding van het convenant in de loop van deze week aan uw Kamer zal word en gezonden. In die brief worden ook de contouren van de beleidsvoornemens op fiscaal terrein in het kader van de Geefwet geschetst. De concrete wetswijzigingen zullen in het traject van het Belastingplan 2012 c.a. meelopen met 1 januari 2012 als beoogde datum van inwerkingtreding. Op die manier is tevens de parlementaire betrokkenheid geborgd.

7 Zie het antwoord op vraag 3.