Rijksvoorlichtingsdienst

Rapport effecten intensieve veehouderij op gezondheid aangeboden aan Tweede Kamer

Dinsdag 21 juni 2011, nummer 39

RAPPORT EFFECTEN INTENSIEVE VEEHOUDERIJ OP GEZONDHEID AANGEBODEN AAN TWEEDE KAMER

Mensen die in de buurt wonen van intensieve veehouderij ademen buitenlucht in met een verhoogde concentratie fijnstof, met daarin vooral bepaalde micro-organismen en endotoxinen (stoffen die voorkomen in de celwand van sommige bacteriën).

In de nabijheid van pluimvee- en geitenbedrijven zijn significant meer gevallen van longontsteking vastgesteld dan elders in het land. Opmerkelijk genoeg komen astma, COPD, hooikoorts en infecties aan de bovenste luchtwegen in de omgeving van intensieve veehouderijen juist minder vaak voor dan elders. Bij mensen die eenmaal astma of COPD hebben, worden meer complicaties of infecties aan de bovenste luchtwegen gezien. Megastallen blijken qua mogelijk effect op de gezondheid niet of nauwelijks te verschillen van gangbare intensieve veehouderijen

Dit staat in het rapport van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en het RIVM over mogelijke effecten van intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden.

Minister Schippers van VWS heeft dit rapport en de beleidsreactie mede namens de staatssecretarissen Bleker van EL&I en Atsma van I&M vandaag aan de Tweede Kamer gezonden.

Het onderzoek van IRAS gaat over de intensieve veehouderij in zijn geheel. Het onderzoek is het meest omvangrijk tot nu toe naar de effecten van fijnstofemissies van de intensieve veehouderij op de gezondheid van bewoners in gebieden met intensieve veehouderij.

In totaal zijn de gegevens van bijna 120.000 mensen in het onderzoeksgebied onderzocht.

Voor pluimveebedrijven is al eerder vastgesteld dat om te voldoen aan de (Europese) normen voor fijnstof in sommige gebieden aanvullende maatregelen nodig zijn. Deze maatregelen worden genomen in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Daarnaast worden maatregelen genomen om de emissie te verlagen.

Op dit moment bestaat geen kader om de gezondheidsrisico's van blootstelling aan verschillende micro-organismen afkomstig uit de veehouderij te beoordelen. Het rapport bevat de aanbeveling een beoordelingskader voor microbiële factoren rond veehouderijbedrijven te ontwikkelen. Minister Schippers gaat de Gezondheidsraad vragen een dergelijk kader voor micro-organismen en endotoxinen afkomstig uit veehouderijen op te stellen. Ook wordt de Gezondheidsraad gevraagd of het recent vastgestelde beleid voor fijnstof uit veehouderijen voldoende is om ook de risico's van micro-organismen en endotoxinen voor de gezondheid van omwonenden afdoende te beheersen.


-0-0-0-