Watersportverbond - KNWV

Eerste opstapdag Varen doe je samen een succes

dinsdag 21 juni 2011

Op zaterdag 18 juni was de eerste opstapdag binnen het project âVaren doe je samenâ. Een tiental deelnemers had zich hiervoor aangemeld. Nautiek Vaaropleidingen aan de Veemkade in de Amsterdamse haven deed dienst als startlocatie.

Voor deze dag was gekozen voor het vaargebied van het Binnen IJ in Amsterdam, inclusief de Oranjesluizen en de splitsing naar het Amsterdam-Rijnkanaal.

Onder het genot van een kopje koffie gaf projectleider Hylke Steensma een korte opsomming van het project âVaren doe je samen!â, ondermeer bekend van de uitgave van de knooppuntenboekjes vaarwegen in Nederland.

Dat de beroepsvaart en de recreatievaart ieder zijn beperkingen heeft werd met voorbeelden onderbouwd. Zo passeerde de lange remweg die grote schepen over het algemeen hebben, en het gewenste vaargedrag van de recreatievaart om daar rekening mee te houden.

Knooppuntenboekje
Tijdens deze middag bleek een gemixte groep motorboot- en
zeilbootvaarders aanwezig te zijn, die allemaal zowel goede als slechte ervaringen op het water hadden opgedaan. Rob van Zanten van Nautiek Vaaropleidingen gaf vooraf inzicht hoe je aan de hand van het
knooppuntenboekje op het IJ als watersporter gemakkelijk je weg kunt voorbereiden en vinden. Later aan boord van een motorboot gaf hij informatie hoe de betonning voor de beroepsvaart zich verhoudt tot die van de recreatievaart.

Vaartocht
De boottocht ging via het oversteken van het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Oranjesluizen. Daar werd via de sluis voor recreatievaarders (met borden Sport) richting het IJmeer gevaren. De vaartocht werd vervolgd door na de sluis te keren en weer richting het IJ en het Centraal Station te varen. Daar varen de gemeentelijke ponten heen en weer die altijd voor bijzondere situaties en soms voor stress voor
watersporters zorgen.

Educatieve opstapmiddag
De tocht over het water werd beëindigd bij Nautiek Vaaropleidingen waar na afloop nog een korte nabespreking gepland was. De algemene indruk onder de deelnemers was positief en omdat de regen âs middags in tegenstelling tot de ochtend gelukkig uitbleef was het zelfs een prachtige en educatieve opstapmiddag.