Belgische Federale Overheid

voorgezeten door Prins Filip

Steven Vanackere - economische missie naar de Verenigde Staten voorgezeten door Prins Filip

Datum: 21 juni 2011

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere neemt van 22 tot 30 juni deel aan een economische missie in de Verenigde Staten deel waarbij New York, Washington en Boston bezocht worden. Deze multisectoriële handelsmissie, waar het Vlaamse, het Waalse en het Brusselse Gewest aan deelnemen, wordt voorgezeten door Prins Filip en mobiliseert 199 bedrijven die vooral gericht zijn op de sectoren biotechnologie, farmacie, financiële diensten en informatietechnologieën. In een conjunctuur van economische heropleving is het vooral de bedoeling om de Belgisch-Amerikaanse handelsrelaties in hun kwaliteit en volume in stand te houden en uit te breiden, alsook de Amerikaanse bedrijven te overtuigen hun investeringen in België op te drijven. Bovenop de veelvuldige activiteiten van de missie - seminaries, bezoeken, networkingsessies, ondertekening van akkoorden - zullen de Amerikaanse media voor deze thema's gevoelig worden gemaakt.

Minister Vanackere zal van zijn bezoek aan New York gebruik maken om een onderhoud te hebben met Ban ki-Moon, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De dramatische situatie in Syrië en in Libië en de nodige maatregelen ter zake, de vooruitzicht op de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo alsook het vredesproces in het Midden-Oosten zullen aan bod komen. Deze thema's zullen ook in ontmoetingen met de verschillende lidstaten van de Veiligheidsraad aangekaart worden. Een specifieke vergadering zal aan de problematiek van de Grote Meren gewijd worden.

In de Amerikaanse hoofdstad zal Minister Vanackere een onderhoud hebben met Joe Biden, Vice-President van de Verenigde Staten. Er zijn ook ontmoetingen op hoog niveau in het Congres voorzien - met de Republikeinse Senator John McCain en de Democraat John Kerry - en in het State Department. Deze gesprekken zullen, naast andere onderwerpen, vooral gaan over de "Arabische lente" en meer bepaald de huidige crisis in Syrië en de reactie van de internationale gemeenschap op deze historische ontwikkelingen die zowel de Belgische als Europese bevolking verontrust.

In de loop van de drie etappes zal Minister Vanackere ook uitgebreide contacten hebben met de belangrijke Belgische gemeenschap in de Verenigde Staten en met de leden van zijn departement actief op de Ambassade van België te Washington, bij de Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties en het Consulaat-generaal te New York.