Groei vacatures vooral in zakelijke dienstverlening, bouw en horeca

Persbericht van ECABO

Tot 2015: Groei vacatures vooral in zakelijke dienstverlening, bouw en horeca

De werkgelegenheid in Nederland zal tussen 2012 en 2015 naar verwachting toenemen met 1,8%. De grootste groei zit in de bouw (+6,5%) en zakelijke dienstverlening (+6%). De grootste daling zit bij de overheid (-7,5%). Voor schoolverlaters binnen de sectoren van kenniscentrum ECABO is er de meeste kans op werk voor de commercieel medewerker mbo-niveau 3 en 4. Dit blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van het kenniscentrum dat verantwoordelijk is voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen.

Het aantal ontstane vacatures in de ECABO-beroepen was het afgelopen jaar het hoogst voor de richting Commercieel; op mbo-niveau ontstonden zo'n 38.000 en op hbo-niveau een kleine 20.000 vacatures. Volgens algemeen directeur Wim Streumer van ECABO wordt de vacaturegroei de komende jaren vooral veroorzaak door de vergrijzing. "Vanwege pensionering zal de vervangingsvraag toenemen." De grootste stijging zal plaatsvinden in de sectoren zakelijke dienstverlening, bouw en horeca.

Aanbod
Uit het onderzoek, waarvan de resultaten vandaag gepubliceerd worden, blijkt dat in 2010 ruim 11.000 gediplomeerden van een ECABO-gerelateerde opleiding de arbeidsmarkt instroomden. Voor de richtingen Financiële beroepen en Commercieel verwacht ECABO een jaarlijkse groei van de instroom op de arbeidsmarkt van 2%. Voor onder meer de richtingen Secretariële beroepen en ICT wordt een afname van de instroom verwacht.

Crisis
Ondanks de groei zijn de effecten van het crisisjaar 2009 nog steeds zichtbaar, ook voor schoolverlaters. De werkloosheid onder ECABO-schoolverlaters is opgelopen van 5 naar 8% in 2009. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat minder schoolverlaters voor werk hebben gekozen en meer voor een (vervolg)opleiding. Streumer: "Dat is positief, want met een hoger niveau vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt".

Regionaal
ECABO doet landelijk arbeidsmarktonderzoek. De arbeidsmarkt voor mbo-leerlingen is echter een regionale markt en daarom is voor het eerst ook informatie beschikbaar op het niveau van dertig arbeidsmarktregio's. Informatie over deze regionale perspectieven zijn te vinden op www.ecabo.nl/arbeidsmarkt.

*

Links:
http://www.ecabo.nl/arbeidsmarkt

Noot voor redacties


ECABO

Noot voor de red actie

Razende Robot Reporter