Ministerie van Defensie

Commandowisselingen in Afghanistan

18 juni 2011, 16.39 uur

Kolonel Rob van Oirschot draagt de leiding over het ContCo over aan kolonel René Moerland. Foto: ministerie van Defensie De leiding over het Contingents Commando (ContCo) is vandaag door kolonel Rob van Oirschot overgedragen aan kolonel René Moerland. Deze eenheid fungeert onder meer als "ogen en oren" van de Commandant der Strijdkrachten, zodat deze op de hoogte blijft van de actuele situatie in het uitzendgebied. Gisteren was er nog een commandowisseling, bij het marechausseedetachement. Beide plechtigheden vonden plaats op Kandahar Airfiel (KAF).

Van Oirschot wees erop dat in zijn periode een begin is gemaakt met voorzieningen in Kunduz en Mazar-e-Sharif voor de nieuwe politietrainingsmissie. Als onderdeel daarvan zijn diverse eenheden, zoals het Planning and Liaison Team en de kwartiermakers, het gebied ingekomen. Deze eenheden zijn recentelijk opgevolgd door de politietrainingsgroep, die daadwerkelijk de nieuwe missie uitvoert.

De nieuwe commandant, kolonel Moerland, gaf aan dat de focus van de eenheid is en blijft om de Air Task Force (ATF) en de opbouw van de politietrainingsgroep in Kunduz te ondersteunen. "Wij hebben een belangrijke rol in het gaan laten draaien van die missie zoals bedoeld." Verder gaf hij zijn eenheid mee dat inzet en ondersteuning daarbij cruciaal zijn. "Alleen door gezamenlijk, met als motto één team één taak, deze klus aan te pakken, en elkaar te informeren en te helpen waar we kunnen, gaan we dit tot een succes maken."

De eenheid fungeert niet alleen als "ogen en oren" van de CDS, maar coördineert ook tussen de diverse eenheden in Afghanistan, het bewaken van het mandaat van de Nederlandse troepen in Afghanistan en, wanneer nodig, het trekken van een `rode kaart' als voorgestelde operaties daar buiten dreigen te vallen.

Na de zomer verhuist het Contingents Commando samen met de Air Task Force naar Mazar-e-Sharif om vanaf daar de politietrainingsgroep te ondersteunen in hun missie.

Nieuwe commandant marechaussee

Kapitein Alexander Poot geeft het commando over aan kapitein Jos Klappe. Foto: ministerie van Defensie

Eén dag voor de commandowisseling van het ContCo werd ook het stokje overgedragen aan het nieuwe marechausseedetachement. Kapitein Alexander Poot gaf het commando over aan kapitein Jos Klappe, in aanwezigheid van nationale en internationale gasten. Dit detachement voert politietaken uit voor alle Nederlandse eenheden in Afghanistan.

Naast het aansturen van het marechausseeteam op de posten KAF en Kunduz onderhoudt de detachementcommandant ook intensief contact met de Nederlandse contingentscommandant en met andere Nederlandse commandanten en ketenpartners, zoals het Openbaar Ministerie en de ISAF International Military Police (IMP) op KAF. Ook wordt in internationaal verband samengewerkt met deze IMP.