Gemeente Leusden

Leusden is gestegen op ranglijst 'mkb-vriendelijkste' gemeente in Utrecht

De gemeente Leusden is gestegen van de 16^e naar de 6^e plaats op de ranglijst voor mkb-vriendelijkste gemeente van de provincie Utrecht. Leusden kreeg van ondernemers in Utrecht als rapportcijfer een 7,1 en scoort vooral goed op lokale lasten en tevredenheid over het ondernemersklimaat. Ook onder de Leusdense ondernemers scoort Leusden een 7,1. De lokale ondernemers zijn binnen de dienstverlening het meest tevreden over de vriendelijkheid en beleefdheid, de toegankelijkheid en de veiligheid.

In de ranglijst van Utrechtse gemeenten staat Bunschoten op de eerste plaats. Landelijk is het Zuid-Hollandse Bergambacht met een cijfer van 8,6 uitgeroepen tot mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland.

Lokale lasten
In het onderzoek van MKB-Nederland naar de mkb-vriendelijkste gemeente hebben ruim 17.000 ondernemers de gemeenten beoordeeld op tevredenheid, imago, lokale lasten, communicatie en beleid. Leusden is qua lokale lasten na Bunschoten de goedkoopste gemeente van de provincie Utrecht. De gemeenten in de provincie Utrecht waar de lokale lasten de afgelopen jaren het meest zijn gedaald zijn Nieuwegein, Leusden, Amersfoort, Zeist en De Bilt. De Utrechtse gemeenten waar de lokale lasten het meest zijn gestegen zijn Soest, Lopik en IJsselstein.

Verkiezing

In 2008 riep MKB-Nederland voor het eerst de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland uit. Met deze verkiezing wil de vereniging de lokale overheden prikkelen om de belangen van het midden- en kleinbedrijf goed in het vizier te houden en het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. Gemeenten scoren dit jaar beter dan in 2008. Het gemiddelde cijfer is omhoog gegaan van een 6,4 naar een 6,8.