Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Start project wederopbouwgebieden

12 jun 2011 - 11:04

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkeling en de cultuurhistorische waarden van gebieden uit de periode 1940-1965, de wederopbouwperiode van Nederland. Hierbij is er onderscheid gemaakt naar drie typen gebieden:

1. de daadwerkelijk wederopgebouwde kernen (herstel oorlogsschade),
2. naoorlogse woonwijken en

3. landelijk gebied

Dit onderzoek heeft een groslijst met gebieden uit deze drie categorieën opgeleverd.

Niet alle gebieden zijn van nationaal belang als representant voor deze periode. De gebieden zijn onderzocht op diverse cultuurhistorische waarden, zoals: de kwaliteit van het oorspronkelijke ontwerp, de toenmalige ontwerpprincipes, de huidige stedenbouwkundige gaafheid en zeldzaamheid, de voorbeeldfunctie van ontwerp en uitvoering, het (inter)nationale belang en hun huidige cultuurhistorische waarde. De absolute toppers van toen (met meerdere, hoge cultuurhistorische waarden) en die welke nu nog - naar samenhang en herkenbaarheid - een hoge tot zeer hoge waarde scoren zijn geselecteerd voor de visie erfgoed en ruimte. Dit zijn de gebieden waar het rijk een verantwoordelijkheid neemt.

De wederopbouwgebieden zijn één van de vijf pijlers van de Visie erfgoed en ruimte. In het kader van deze visie heeft het rijk dertig gebieden geselecteerd die van nationaal belang zijn voor deze periode. Met de gemeenten van deze dertig gebieden zullen bestuurlijke afspraken gemaakt worden op welke wijze cultuurhistorie ingezet kan worden voor de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied.

Startbijeenkomst

Op 20 mei 2011 heeft de aftrap van het Project Wederopbouwgebieden plaatsgevonden. De wethouders van de dertig gebieden waren hiervoor uitgenodigd bij de Rijksdienst. De gemeenten zijn voorgelicht over wat de selectie precies betekent en er zijn vervolgafspraken gemaakt. De volgende stap is namelijk dat er tussen Rijksdienst en gemeente bestuurlijke afspraken gemaakt zullen gaan worden op welke wijze cultuurhistorie ingezet zal gaan worden in de ruimtelijke ordening en wat de Rijksdienst hierin zou kunnen betekenen.

Tijdens deze startbijeenkomst zijn twee presentaties gehouden. Anita Blom, senior specialist op het gebied van de wederopbouw bij de Rijksdienst, sprak over het belang van de wederopbouwperiode.
* Het verhaal van Nederland 1040-1970

Paul Meurs, hoogleraar Restauratie aan de TU Delft, liet zijn licht schijnen over de periode en zoomde hierbij in op drie gebieden: Utrecht
- De Halve Maan, de binnenstad van Rhenen en de Noordoostpolder.
* Wederopbouwgebieden belicht