Gemeente Lingewaal


Inrichting locatie kasteel Waddestein
Beoogde locatie waterberging

Asperen en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gedurende de eeuwen heeft Asperen zich steeds beter beschermd tegen het water van de Linge, echter niet tegen regenwater.

Wanneer er veel neerslag valt, is het mogelijk dat het watersysteem de neerslag niet kan verwerken. Hierdoor kan het water voor overlast zorgen in de lager gelegen nieuwbouw van Asperen. Om dit te voorkomen zijn er plannen voor de aanleg van een waterbergingsgebied aan de Leerdamseweg. Hiervoor is als locatie gekozen het voormalig kasteel Waddestein, op deze manier zal het voormalig kasteel weer gevisualiseerd worden.
Op woensdag 29 juni 2011 organiseert de gemeente een informatieavond over deze plannen. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur in het dorpshuis aan de Van Langerakstraat te Asperen.

Waterberging
Gemeente Lingewaal heeft, in samenwerking met Waterschap Rivierenland, een waterplan opgesteld. Een van de belangrijkste themaâs van het waterplan is het creëren van een waterbergingsgebied van 1,35 hectare in de kern Asperen. Een waterbergingsgebied is een gebied waar, in tijden van hevige neerslag, water tijdelijk vastgehouden kan worden. De beoogde locatie voor het waterbergingsgebied betreft het terrein gelegen tussen de Leerdamseweg, Stardam, Nieuwstraat en het gemeentehuis in Asperen.

Inrichtingsplan
In opdracht van de Gemeente Lingewaal, heeft HAS KennisTransfer een plan voor de inrichting van het waterbergingsgebied gemaakt. In dit ontwerp staan waterberging, cultuurhistorie en ontmoeting tussen inwoners centraal. Op het terrein heeft in het verleden kasteel Waddestein gestaan. De contouren van dit kasteel zullen op een robuuste wijze zichtbaar worden gemaakt. Op het voormalige kasteelterrein komt een ontmoetingsplek waar zowel inwoners van Asperen als recreanten kunnen ontspannen. Het terrein rond het kasteel wordt ingericht als waterbergingsgebied. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende overloopgebieden, die één voor één vollopen. Door deze hoogteverschillen ontstaat er een diversiteit aan vegetatie. Â