Ministerie van Defensie

Nieuwe bemanning mijnenjager Libië

21 juni 2011, 16.09 uur

De komende 3 maanden opereert de bemanning van Hr. Ms. Middelburg aan boord van Hr. Ms. Haarlem voor de kust van Libië. De bemanningswisseling tussen beide mijnenjagers vond vanochtend plaats op Malta.

Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan operatie Unified Protector. Deze missie richt zich op het beschermen van de Libische bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-fly zone boven Libië.

Verlenging

Bemanning mijnenjager op de kade op Malta. Foto: ministerie van Defensie

Op verzoek van de NAVO besloot Nederland op 10 juni haar deelname aan de missie te verlengen met 3 maanden. Omdat de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem beschikt over de benodigde operationele uitrusting voor deze missie, wisselde niet het schip maar de bemanning. Dit gebeurde vanochtend tijdens een informele commando-overdracht, waarbij beide commandanten de vlaggen van hun schepen aan elkaar overhandigden.

Voorbereiding

"De bemanning is ongelooflijk gemotiveerd om de operatie te vervolgen en ziet deze overstap naar de Haarlem als een uitdaging", aldus de nieuwe commandant van het schip, luitenant-ter-zee der 1ste klasse Paul Bijleveld. In de weken voorafgaand aan de missie volgde de bemanning van de Middelburg extra opleidingen en werd aanvullend materieel ingescheept. Na vertrek richting het Middellandse Zeegebied, waar het schip deelnam aan een grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex, zette de bemanning haar training voort. Zowel op het gebied van mijnenbestrijding in ernstoperaties en force protection, als het bestrijden van calamiteiten en vernietigen van drijvende mijnen.

Leerzaam

De oorspronkelijke bemanning van de Haarlem voer 3 maanden lang voor de kust van Libië. Daar richtte zij zich op het handhaven van het wapenembargo door verdachte schepen te identificeren, volgen en zo nodig aan te houden. "Nadat het Qadaffi-regime voor de kust mijnen had gelegd, kwam daar het mijnenjagen bij", vertelt de scheidend commandant, luitenant-ter-zee der 1ste klasse Wilbert van Gemeren. Zo onderzocht de Haarlem meerdere malen de aanvoerroute naar Misrata, zodat schepen veilig de haven konden aandoen. "Het is een schitterende en zeer leerzame missie geweest. Iedere echte inzet is toch een proeve van bekwaamheid", blikt Van Gemeren tevreden terug. De bemanning van de Haarlem keert naar verwachting op 7 juli, aan boord van de Middelburg, terug in thuishaven Den Helder.