Gemeente Dalfsen

Straatinterviews Bestuurskrachtonderzoek

21-06-2011

Bestuurskrachtonderzoek in volle gang

Inwoners op straat bevraagd over bestuurskracht gemeente Dalfsen

Inwoners van de gemeente Dalfsen lopen de kans deze week en volgende week op straat aangesproken te worden door medewerkers van het bureau Partners+Pröpper. Zij houden straatinterviews om de mening te peilen over het functioneren van het gemeentebestuur en de toekomst van de gemeente Dalfsen. Gemeentebreed worden zo'n honderdvijftig straatgesprekken gevoerd. Het straatonderzoek is onderdeel van het Bestuurskrachtonderzoek, dat op dit moment in volle gang is. " We houden een soort van openbaar functioneringsgesprek", zegt burgemeester Han Noten.

De hoofdvragen, die tijdens de straatinterviews naar voren komen zijn: Als u het voor het zeggen had, wat zou u dan verbeteren in uw dorp of in de gemeente Dalfsen? Vindt u dat de gemeente voldoende aandacht heeft voor deze en andere verbeterpunten? Kunt u enkele wapenfeiten noemen, die dankzij het gemeentebestuur tot stand zijn gekomen in de gemeente Dalfsen of in uw dorp? Geeft u eens een rapportcijfer: hoe vindt u dat gemeenteraad en college de gemeente Dalfsen besturen? Vindt u dat de gemeente u goed betrekt bij belangrijke plannen? In welke mate zet u zichzelf in voor uw wijk of dorp? Welk advies zou u de burgemeester willen geven voor de toekomst van de gemeente Dalfsen?

Bestuurskracht Dalfsen

"Tijdens het onderzoek, dat op dit moment loopt, wordt door een onafhankelijk bureau in kaart gebracht wat de huidige en toekomstige bestuurskracht van Dalfsen is. Is Dalfsen als zelfstandige gemeente nu en straks in staat de wettelijke (extra) taken en geformuleerde ambities kwalitatief goed uit te voeren?", aldus burgemeester Han Noten. College en gemeenteraad hebben bij de opdrachtformulering aan het bureau Partners+Pröpper de volgende uitgangspunten centraal gesteld:
o Dalfsen blijft zelfstandig, tenzij het bestuurskrachtonderzoek tot een andere eindconclusie leidt.
o De door de gemeenteraad vastgestelde missie en visie "Bij Uitstek Dalfsen" is een belangrijk oriëntatiepunt. Met andere woorden: deze discussie wordt niet opnieuw gedaan.
o Het bestuurskrachtonderzoek en de dialoog met de samenleving leiden tot een besluit van de gemeenteraad dat duurzaam is.

Drie fasen in het proces

Op dit moment wordt het feitelijke Bestuurskrachtonderzoek uitgevoerd door Partners+Pröpper. Zij zijn begonnen met de inventarisatieronde van alle benodigde stukken uit het gemeentearchief. Verder vinden de komende weken verschillende gesprekken en interviews plaats. Met raad- en collegeleden en het management. Maar ook met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. "Maar we wilden ook heel graag in gesprek met de inwoners van alle kernen in Dalfsen. Daarom hebben we ervoor gekozen om in deze fase van het proces de straat op te gaan en de mensen te interviewen", aldus de burgemeester, die aangeeft dat er verder ook nog gesproken wordt met een aantal burgemeesters in de regio en vertegenwoordigers van organisaties als de provincie Overijssel en de Veiligheidsregio. "Ook wordt het verloop van een aantal door de gemeente uitgevoerde projecten door het onderzoeksbureau grondig geëvalueerd", aldus Han Noten.

Rapport met bevindingen

De eerste fase wordt begin september afgerond met de oplevering van een rapport met bevindingen. "Hier staan uitsluitend constateringen in. Nog geen conclusies een aanbevelingen. Er staan dus nog geen uitspraken in over eventuele toekomstige vormen van samenwerking", zegt de burgemeester. "We hopen dit rapport op 12 september te kunnen aanbieden aan de gemeenteraad. "Daarna start wat ons betreft een dialoog met de samenleving. We willen er dan op uittrekken om met inwoners, maatschappelijke organisaties en eventueel enkele deskundigen de uitkomsten van het rapport te bespreken."

Besluitvorming in oktober-november

Op basis van de uitkomsten van die dialoog met de samenleving, samen met het rapport van het Bestuurskrachtonderzoek, zal het college vervolgens een voorstel voor de gemeenteraad voorbereiden. Het is de bedoeling dat in oktober - november een besluit wordt genomen.

Terug