Politie Brabant Zuid-Oost

Grensoverschrijdende samenwerking pakt crimineel drugsnetwerk aan

Eindhoven, 21-06-2011 o De Divisie Recherche (DR) van Politie Brabant Zuid-Oost en de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Hasselt voeren samen een onderzoek uit naar grootschalige handel in soft- en harddrugs. Dat heeft maandag 20 juni geleid tot een actiedag waarbij in totaal 14 personen zijn aangehouden en grote hoeveelheden hard- en softdrugs in beslag zijn genomen.

Gezamenlijk onderzoek
Het onderzoek is in eerste instantie begonnen in België. De FGP Hasselt onderzocht sinds begin 2010 een crimineel netwerk dat zich richtte op de hennephandel en teelt in de grensstreek met Zuidoost-Brabant. Ook werden er lijnen met Spanje ontdekt. Na een rechtshulpverzoek vanuit België is de DR van Politie Brabant Zuid-Oost in september 2010 gaan samenwerken met de FGP Hasselt.

Soft- en harddrugs
In de loop van het onderzoek zijn de afgelopen tijd op diverse plaatsen in Nederland en België een tiental hennepkwekerijen en drogerijen opgerold die te maken hadden met het crimineel netwerk. Uit het onderzoek bleek verder dat het netwerk zich niet alleen bezighield met de productie van en handel in softdrugs, maar ook met de handel in harddrugs. Het gaat daarbij om cocaïne, amfetamine, XTC (MDMA) en GHB. Dat kwam aan het licht dankzij enkele vertrouwensaankopen die tijdens het onderzoek zijn gedaan. De politie heeft daarbij ook gebruik gemaakt van een infiltratietraject.

Actiedag
Al deze informatie leidde ertoe dat maandag 20 juni in België en Nederland gelijktijdig een actiedag werd gehouden. In bedrijfspanden in Best werden rond 16.30 uur een 40-jarige Eindhovenaar en een 38-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats door de politie aangehouden. Dat gebeurde tijdens een drugstransactie.

Doorzoekingen
Na de aanhoudingen in Best pakte de politie in beide landen stevig door. In Best, Budel, Budel-Schoot, Eindhoven, Valkenswaard, Helmond en Waalre werden maandagmiddag en avond in totaal negentien doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden. In België gebeurde hetzelfde op vijftien locaties in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Zuidoost-Brabant
In Zuidoost-Brabant werden in totaal 200.000 xtc-pillen, zo'n twee-en-een-halve kilo cocaïne, enkele kilo's amfetamine en 250 liter GHB gevonden en in beslag genomen. Er werden vier hennepkwekerijen en een hennepdrogerij ontdekt. In die drogerij, die gevestigd was in Budel-Schoot, werden een 22-jarige man uit Polen en een 52-jarige vrouw en een 50-jarige man uit Budel-Dorplein aangehouden. Ook werden tientallen kilo's gedroogde henneptoppen aangetroffen en in beslag genomen.

Op andere locaties in Zuidoost-Brabant werden nog eens drie verdachten aangehouden. Het gaat om twee Eindhovenaren (30 en 49 jaar) en een 70-jarige man uit Budel-Schoot. De politie nam verder in totaal nog acht (vuist)vuurwapens, grote geldbedragen, kostbare horloges, een stroomstootwapen, auto's en gegevensdragers zoals computers en laptops in beslag.

België
Tijdens de actie in België werden in totaal zes personen opgepakt: een man van 50 jaar uit Herselt, een 45-jarige man uit Aarschot, een 47-jarige inwoner van Lummen, een man van 46 jaar uit Herk-de-Stad en twee vrouwen (leeftijd onbekend) uit Peer. In totaal trof de Belgische politie twee hennepkwekerijen en vier vuurwapens aan. Daarnaast werden auto's en gegevensdragers in beslag genomen. Op één locatie in Zuid-Spanje is een appartement doorzocht.

Politie-inzet
Aan de actiedag deden maandag zon 200 mensen van Politie Brabant Zuid-Oost en 125 mensen van de FGP Hasselt mee. De verdachten zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.