Gemeente Barneveld


Barneveld maakt actieplan 'Verantwoord alcohol schenken in sportkantines'

De gemeente Barneveld heeft een actieplan opgesteld om samen met sportverenigingen te werken aan het verantwoord alcohol schenken in de sportkantines. Sportverenigingen moeten daarbij voldoen aan de eisen van de Drank- en Horecawet (DHW). De maatregelen passen in het regionale alcohol preventieprogramma FrisValley dat onverantwoord alcoholgebruik onder kinderen en jongeren wil terugdringen.

Actieplan sportverenigingen & alcohol
De uitvoering van het actieplan start aan het begin van het sportseizoen met de gratis IVA (=Instructie Verantwoord Alcoholschenken) cursus voor de barvrijwilligers van de sportverenigingen. Deze cursussen worden vanuit FrisValley in de gehele regio aangeboden.

Daarnaast wil de gemeente samen met sportverenigingen in gesprek over verantwoorde schenktijden van alcohol (bij voorkeur zwak-alcoholische dranken in plaats van sterke drank). Opzet is om met sportverenigingen in bezit van een sportkantine tot overeenstemming te komen over het te voeren alcoholbeleid en dat de DHW-vergunning inclusief het NOC-NSF alcoholbestuursreglement van de sportverenigingen geactualiseerd zijn. Wanneer de nieuwe DHW in werking treedt (medio 2012 voorzien) komen alle handhavende taken bij de gemeente te liggen.

FrisValley
FrisValley is het regionaal alcohol preventieprogramma en richt zich op het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De focus ligt op de omgeving waarin jongeren zich begeven, thuis, op school, bij het uitgaan en het sporten. Door het creëren van een alcoholvrije en alcoholbewuste omgeving daalt het alcoholgebruik onder jongeren. Een betere naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop is een belangrijk onderdeel van de aanpak.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl