Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Informatieavond over beleid voor het behoud van schaapskooien goed bezocht

schaapskooi

Onze gemeente telt maar liefst 31 schaapskooien. Sommige zijn al 150 tot 200 jaar geleden gebouwd om onderdak te bieden aan schaapskudden die de heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug begraasden.

De schaapskudden voorzagen de boeren in de omgeving van mest met een hoge kwaliteit. Inmiddels zijn de meeste schaapskudden van de heuvelrug verdwenen. Met de komst van kunstmest aan het einde van de negentiende eeuw werd de schapenmest overbodig. Daarmee verloren ook de schaapskooien hun functie als potstal voor de schapen.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente gewerkt aan het opstellen van een beleidsnota over het behoud van schaapskooien. Vanwege hun karakteristieke uiterlijk en bijzondere geschiedenis hebben de kooien hoge cultuurhistorische waarde. Om de schaapskooien goed te kunnen behouden is het voor eigenaren van belang dat ze een nieuwe bestemming kunnen krijgen. De beleidsnota Schaapskooien geeft aan welke nieuwe bestemmingen er mogelijk zijn voor de schaapskooien.

Op woensdag 15 juni werd in Champ'Aubert in Driebergen-Rijsenburg de beleidsnota Schaapskooien gepresenteerd aan de eigenaren van de schaapskooien in onze gemeente. Er werden uiteraard kritische vragen gesteld aan wethouder Tim Verhoef en de betrokken beleidsmedewerkers. Over het algemeen waren de aanwezigen goed te spreken over de mogelijkheden die het nieuwe beleid biedt.

De uitgebreide uitleg van het schaapskooienbeleid werd voorafgegaan door een inspirerende lezing van historica Annet Werkhoven. Via haar mindmap voerde zij de luisteraars door alles wat maar met schapen te maken heeft. Van scheepjeswol en wolven in schaapskleding naar schaapsdriften en natuurlijk fraaie voorbeelden van schaapskooien.