Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds maken zich samen sterk:

cultweb

`Alle kinderen moeten aan sport en cultuur mee kunnen doen'

Marjon van Laarhoven maakte laatst nog een leuk voorval mee. Ze had om 15.00 uur een gesprek met een leerling. `Als het maar niet te lang duurt, want om 16.00 uur wil ik naar ballet.' Deze uitspraak klonk Van Laarhoven, provinciaal jeudconsulent, als muziek in de oren. ,,Kinderen knappen op door in groepsverband mee te doen. Daarnaast is het een verrijking voor hen. ,,Door mee te doen komen ze in een grotere wereld terecht." En vult Edith Horsting, projectleider Jeugdsportfonds aan: ,,Er mogen geen kinderen langs de zijlijn blijven staan. Alle kinderen moeten kunnen sporten. Dat is zo belangrijk om mee te kunnen doen; contacten leggen met vriendjes of vriendinnetjes. Op deze manier kunnen ze ook hun energie kwijt. Dat is veel beter dan dat kinderen na schooltijd op de bank of voor de televisie hangen."

De gemeente Utrechtse Heuvelrug stimuleert dat kinderen uit alle gezinnen kunnen sporten of aan cultuur kunnen doen. Hiervoor is geld gereserveerd, maar er zijn nog niet veel aanmeldingen binnengekomen. Reden hiervan is dat mensen de weg nog niet weten te vinden of dat mogelijk de drempel om zich aan te melden te hoog is. Want dat er geen kinderen zijn die vanwege het financiële aspect niet kunnen dansen, muziek maken of schilderen, gelooft Marjon van Laarhoven niet. ,,Want er is toch ook een uitgiftepunt van de Voedselbank in de gemeente?"

Jeugdcultuurfonds
`Kunst is een vriend die je nooit in de steek laat' Misschien kent u een kind dat ieder moment danspasjes oefent, of dat begint te stralen als er wordt gezongen. Zo'n kind dat zelf niet veel vertelt, maar zijn of haar tekeningen des te meer. Alle kinderen moeten op dans- of muziekles kunnen. Maar soms kan dat niet omdat hun ouders er het geld niet voor hebben. Dansen, musiceren, toneelspelen, schrijven of schilderen is voor deze kinderen nauwelijks weggelegd. Terwijl het juist voor deze kinderen zo belangrijk is. Het stimuleert hun creativiteit, hun sociale vaardigheden en leert hen op andere manieren naar de wereld te kijken.

Jeugdsportfonds
`Ook in 2011 moeten alle kinderen kunnen sporten!' Vorig jaar zijn landelijk 19.640 kinderen dankzij het Jeugdsportfonds gaan sporten. Het motto van het Jeugdsportfonds is: `Alle kinderen moeten kunnen sporten!' Het Jeugdsportfonds zorgt ervoor dat kinderen die graag willen sporten, maar dat vanwege de financiële thuissituatie niet kunnen, toch lid worden van een vereniging. Kinderen tot 18 jaar kunnen in aanmerking komen voor een financiële ondersteuning. Het Jeugdsportfonds betaalt de contributie en de benodigde sportmaterialen tot een maximumbedrag van EUR 225,- per jaar. Ook worden bijvoorbeeld zwemlessen voor het A- en B-diploma vergoed.

Intermediairs vragen financiële bijdrage aan
Veel ouders die voor hun kinderen een bijdrage in het Jeugdcultuur- en/of Jeugdsportfonds aan willen vragen, vrezen de papieren rompslomp. Dit is niet nodig, want een vertrouwenspersoon neemt de hele administratie voor zijn/haar rekening, waarbij de privacy van de aanvrager wordt gewaarborgd. Als tussenpersonen of intermediairs kunnen bijvoorbeeld dienen: professionals uit het onderwijs, hulpverlening, gezondheidszorg en welzijnsorganisaties.

Kijk voor meer informatie op:
www.jeugdsportfonds.nl
www.jeugdcultuurfonds.nl

Of neem contact op met:
Marjon van Laarhoven, m.vanlaarhoven@zimihc.nl (Jeugdcultuurfonds) Edith Horsting, edith.horsting@sportservicemiddenederland.nl (projectleider Jeugdsportfonds provincie Utrecht)

Of met:
Ton Hagendoorn of Ben Blom, medewerkers van het Minimaloket in Cultuurhuis Pléiade in Doorn.