CDA


Wortmann-Kool: Regeringsleiders moeten impasse doorbreken dinsdag 21 juni 2011
Het Europees Parlement gaat deze week niet akkoord met het compromis dat de lidstaten gisteren sloten over de Europese begrotingsregels. CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: "Het Parlement wil dat de stemprocedure voor sancties verder wordt aangescherpt. Ik roep daarom de regeringsleiders op om in de komende weken de impasse te doorbreken."

Wortmann: "De Financiënministers willen het relatief gemakkelijk maken voor lidstaten om onder sancties uit te komen als de lidstaten in de begrotingsgevarenzone komen. Juist op dit punt ging het in het verleden fout. Willen we een nieuwe crisis voorkomen en willen we zorgen dat Griekenland in de toekomst op het juiste pad blijft, dan hebben we geloofwaardige wetgeving nodig die onderonsjes tussen lidstaten om sancties te ontlopen uitsluit."

Het Parlement zal donderdag stemmen over de inhoud, maar houdt de deur open voor een akkoord in juli. "Er is in de afgelopen dagen veel voortgang geboekt, maar meer is nodig om een meerderheid in het Parlement achter de voorstellen te krijgen. Het voorstel van de Fransen om de besluitvorming voor sancties en aanbevelingen van de Europese Commissie pas over drie jaar te onderzoeken is daarom niet voldoende", aldus Wortmann. Zonder overeenstemming van het Parlement kunnen de plannen geen doorgang vinden.