Juridische professionals bereiden zich voor op 'the Law of the Future'

Persbericht van HiiL (The Hague Institute for the

Internationalisation of Law)
Deze week zullen 200 top juristen vanuit de hele wereld naar Den Haag komen om te spreken over HiiL's Law Scenarios to 2030

Den Haag 21 juni 2011-Meer mensen, minder grondstoffen, veranderende dreigingen, toename van high-tech middelen en een meer diffuse machtsverdeling. Dit soort issues heeft een grote impact op rechtssystemen en op de manier waarop mensen wereldwijd over recht denken. Om deze uitdagingen in de toekomst het hoofd te kunnen bieden zal deze week de 2011 Law of the Future Conference plaatsvinden in Den Haag, de Wereldhoofdstad van Vrede en Recht.
Ongeveer 200 topjuristen uit de hele wereld reizen af naar Den Haag komen om te debatteren over de eerste aanzet tot gestructureerd toekomst-denken in de juridische sector.

Gedurende de laatste anderhalf jaar heeft het Hague Institute for the Internationalisation of Law (HiiL), het Law of the Future Joint Action Programme ontwikkeld. Topwetenschappers en juridische professionals zoals Francis Fukuyama, Parag Khanna (New America Foundation), Peter Rees (Shell), en Louise Arbour (International Crisis Group) hebben bijdragen geleverd aan de totstandkoming van drie verschillende toekomstscenario's voor het recht. Deze scenario's beschrijven hoe het recht en rechtssystemen zich kunnen ontwikkelen gedurende de komende 20 jaar. De 'Law Scenarios to 2030' zijn een onderdeel van het Law of the Future Joint Action Programme, en bieden aanbevelingen voor de toekomst op het gebied van beleid, onderwijs en onderzoek in de wereld van het recht.

De bijdragen van genoemde experts en van meer dan honderd andere topjuristen uit alle delen van de wereld en met verschillende achtergronden, hebben HiiL in staat gesteld drie verschillende 'Law Scenarios' te ontwikkelen:

Global Constitution - De groei van internationale regels en instituties gaat onverminderd door, waarbij de internationale rechtsorde zich ontwikkelt zoals de EU: een robuuste, zelfstandige rechtsorde met sterk geïntegreerde nationale rechtssystemen.

New Legal Borders - Grenzen tussen rechtsstelsels "verdikken"; staatsgebonden recht en instituties zijn in dit scenario dominant. Regionale organisaties zullen in dit scenario waarschijnlijk een buffer gaan vormen tegen meer invloed van een ontwikkelende mondiale rechtsorde.

Legal Internet - Een toename van internationale regels en instituties is binnen dit scenario onderdeel van een proces waarbij de staat zijn monopolie op recht en handhaving verliest aan private juridische instrumenten.

Onder de sprekers op de 2011 Law of the Future Conference zijn Judge Christopher Weeramantry (voormalig Vice-President van het International Court of Justice),
Faustina Pereira (Lid van het Hooggerechtshof van Bangladesh, Directeur Human Rights and Legal Aid Services, BRAC Centre) en Professor Joost Pauwelyn (Graduate Institute of International and Development Studies (IHEID), Zwitserland).

Tijdens de conferentie op donderdag 23 en vrijdag 24 juni in het Vredespaleis in Den Haag, zullen invloedrijke denkers en doeners die gezamenlijk het recht van de toekomst vormgeven bijeen gebracht worden. Vertegenwoordigers van de private sector, overheden, NGO's en internationale organisaties zullen debatteren over het Law of the Future Joint Action Programme en specifieke aanbevelingen voor verbetering van juridisch onderzoek, onderwijs en beleid vaststellen.

Na de conferentie publiceert HiiL een boek waarin de Law Scenarios to 2030 nader worden uitgewerkt. Deze publicatie zal ook een aantal essays over het recht van de toekomst bevatten van de hand van invloedrijke juristen.

Links:
http://www.hill.org

Noot voor redacties


HiiL (The Hague Institute for the Internationalisation of Law)

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter