Academisch ziekenhuis Maastricht

Samenwerking IC-afdelingen negen ziekenhuizen Publicatiedatum: 21-06-2011 Bron: Stafdienst Communicatie Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 21-06-2011

Negen Limburgse en Brabantse ziekenhuizen hebben vandaag in Thorn een overeenkomst gesloten tot verregaande samenwerking op het gebied van de intensieve zorg (intensive care, IC). Bedoeling is dat door het samenwerkingsverband de juiste patiënten (eerder) in het juiste IC-bed met het juiste IC-zorgniveau terechtkomen, waardoor de zorg geoptimaliseerd wordt. Bijkomend effect is dat de IC-zorg efficiënter en goedkoper wordt.

De ziekenhuizen die aan het samenwerkingsverband meedoen, zijn (in alfabetische volgorde) het Atrium Medisch Centrum, het azM/ Maastricht UMC+, het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, het Elkerliek Ziekenhuis Helmond, het St. Jans Gasthuis Weert, het Laurentius Ziekenhuis Roermond, het Maxima Medisch Centrum Veldhoven, het Orbis Ziekenhuis Sittard en het Viecuri Ziekenhuis Venlo/ Venray. De afdeling Intensive Care van het Maastricht UMC+ is het coördinerende centrum van het samenwerkingsverband, dat ICUZON heet. Dr. Paul Roekaerts, hoofd IC van het azM/ Maastricht UMC+, is tot voorzitter van ICUZON benoemd.

Waarom?

Patiënten bij wie meerdere organen falen, worden doorgaans behandeld op een afdeling intensive care (IC). In Nederland worden de IC's van ziekenhuizen ingedeeld in drie niveaus: niveau 1 (laagste niveau), niveau 2 en niveau 3 (hoogste niveau van IC-zorg). De ziekenhuizen met een hoger IC-niveau beschikken over meer apparatuur en middelen om de meest complexe patiënten te behandelen. Het komt regelmatig voor dat een erg complexe patiënt verplaatst moet worden van een IC met niveau 1 naar een IC met niveau 3. Indien in dat bewuste ziekenhuis op de IC (niveau 3) geen leeg bed meer beschikbaar is, kan een niet-complexe patiënt vanaf deze IC naar een ziekenhuis met een lager IC-niveau gebracht worden om plaats te maken voor de complexe(re) patiënt.

MICU

Dat transporteren van ernstig zieke patiënten gebeurt met de zogenoemde Mobiele Intensive Care Unit (MICU), die in Maastricht gestationeerd is. Zo'n MICU is als het ware een hele grote ambulance, met alle benodigde IC-apparatuur aan boord, en uiteraard gekwalificeerd personeel.

Kosteneffectief

Er is nog een andere reden om de IC-zorg regionaal af te stemmen. IC-afdelingen zijn door de dure apparatuur en de continue aanwezigheid van hooggekwalificeerd personeel (IC-verpleegkundigen en intensivisten) een behoorlijke kostenpost. Om de kosten beheersbaar te houden is het zaak zo efficiënt mogelijk om te gaan met deze IC-bedden. Zo is het niet wenselijk dat er in het ene ziekenhuis veel IC-bedden leegstaan, terwijl in een nabijgelegen ziekenhuis patiënten geen IC-zorg zouden kunnen krijgen omdat daar alle IC-bedden al bezet worden. De intensivisten in Zuidoost-Nederland werken al langer met elkaar samen zodat elke patiënt de zorg krijgt die hij nodig heeft. Daar komt nu echter de noodzaak bij van efficiënter werken, omdat het aantal IC-patiënten door vergrijzing alleen maar toeneemt, en er anderzijds door de ontgroening steeds minder jongeren instromen in de zware functies van IC-verpleegkundige en intensivist. Verstandig omgaan met middelen en mensen wordt daarom steeds urgenter.