Miljoen euro voor onderzoek hartkleppen

dinsdag 21 juni 2011

Een nieuwe subsidie moet `intelligente' hartkleppen sneller op de markt brengen. Een groep Nederlandse wetenschappers krijgt een miljoen euro om veelbelovende ontdekkingen in het lab sneller bruikbaar te maken voor hartpatiënten. De Hartstichting hielp bij het binnenhalen van de subsidie en draagt zelf EUR160.000 bij.

`We ontwikkelen een materiaal dat het lichaam helpt om zelf nieuwe, gezonde hartkleppen te maken,' vertelt professor Carlijn Bouten, onderzoeksleider en hoogleraar aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU Eindhoven. 'Met dit extra geld doen we proeven die dit doel dichterbij brengen.'

Jaarlijks krijgen ruim 4.500 mensen in ons land een nieuwe hartklep. Door bijvoorbeeld veroudering of een aangeboren hartafwijking raken de hartkleppen vernauwd, of ze gaan lekken. Het bloed stroomt dan niet meer goed door het hart, waardoor deze patiënten kortademig of vermoeid raken.

Afbreekbaar
De intelligente hartkleppen die in de maak zijn, bestaan uit afbreekbaar materiaal. Na plaatsing in het lichaam trekken ze cellen aan: deze vormen een nieuwe, gezonde hartklep. Het tijdelijke materiaal breekt daarna langzaam af.

Openhartoperatie overbodig
`Met de nieuwe subsidie kunnen we ook werken aan kleppen die eenvoudiger in het hart te plaatsen zijn,' vertelt professor Bouten. Dat is een groot voordeel, want voor de huidige hartkleppen van dierlijk of kunstmateriaal is nu nog vaak een zware openhartoperatie nodig.
Uit gesprekken met patiënten blijkt dat zo'n openhartoperatie zeer ingrijpend is.

Samenwerking
De Hartstichting hielp de wetenschappers om de extra subsidie binnen te halen. Directeur Hans Stam: `De Hartstichting zet zich ervoor in om veelbelovende resultaten uit het lab zo snel mogelijk bij de patiënt te brengen. We stimuleren wetenschappers om succesvolle onderzoekslijnen verder uit te werken. Zo bereik je de beste resultaten voor patiënten.' Naast de Hartstichting steken onder meer de TU Eindhoven, UMC Utrecht en het Universiteitsziekenhuis van Zürich geld in het project.

Lichaam repareren
Het extra geld komt bovenop een grote subsidie van het BioMedical Materials (BMM) programma. Dit is een groot samenwerkingsverband van onder meer universiteiten, bedrijven en fondsen als de Hartstichting. Het doel: het verbeteren van medische behandelingen en de kwaliteit van leven door biomedische materialen.

Dit grote onderzoek moet het mogelijk maken om beschadigde organen te repareren. Naast hartkleppen werken onderzoekers ook aan nieuwe bloedvaten, stents, en reparatie van het hart. De Hartstichting investeert in totaal 2,5 miljoen euro in deze projecten.

Over de Hartstichting
Sinds 1964 zet de Nederlandse Hartstichting zich in om hart- en vaatziekten onder Nederlanders te voorkomen en te bestrijden door het gericht ontwikkelen en inzetten van wetenschappelijke kennis. Op dit moment zijn er ruim 1 miljoen hart- en vaatziektepatiënten, worden dagelijks 1000 mensen opgenomen in het ziekenhuis en overlijden 108 mensen per dag aan een hartinfarct, beroerte of andere hart- of vaatziekte. In 2020 zullen er naar verwachting 1.3 miljoen hart- en vaatziektepatiënten zijn. De Hartstichting kan haar werk uitsluitend doen dankzij giften van de Nederlandse bevolking. Van elke ontvangen euro gaat EUR0.80 rechtstreeks naar wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg, preventie en voorlichting.