Belgische Federale Overheid

gendergelijkheid" aangenomen door de VN-Mensenrechtenraad

Steven Vanackere - resolutie "Mensenrechten, seksuele geaardheid en gendergelijkheid" aangenomen door de VN-Mensenrechtenraad

Datum: 21 juni 2011

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verheugt zich over het aannemen van de resolutie "Mensenrechten, seksuele geaardheid en gendergelijkheid" door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève afgelopen vrijdag. Het is de eerste keer dat de Verenigde Naties formeel een resolutie aanvaarden, die de discriminatie en de schending van de mensenrechten op basis van seksuele geaardheid beoogt aan te vechten. Deze resolutie stuurt een sterk signaal naar de internationale gemeenschap en betekent een belangrijke steun voor de beweging en de verdedigers van de rechten van "LGBT's" (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transseksuelen).

Deze resolutie voorziet in het uitwerken van een mondiale studie over discriminerende maatregelen en gewelddaden tegen individuen op basis van hun seksuele geaardheid of hun genderidentiteit. Meer nog, met de beslissing om een jaarlijks panel te organiseren, zullen Staten en civiele maatschappij voor de eerste keer vrij over dit gevoelig onderwerp kunnen praten in de VN-Mensenrechtenraad.

Steven Vanackere hoopt dat deze baanbrekende stemming de interculturele dialoog over vraagstukken van seksuele geaardheid zal bevorderen en dat een einde zal gesteld worden aan de veelvormige discriminatie waarvan de LGBT's nog steeds het slachtoffer zijn. Minister Vanackere drukte al meermaals zijn bezorgdheid uit over de veelvuldige en ernstige schendingen van de mensenrechten die recent opgetekend werden in de wereld tegen personen die als "LGBT" worden bestempeld. Deze schendingen namen de vorm aan van moorden, verdwijningen, marteling, bedreigingen, enz.

Tegenover deze betreurenswaardige feiten herhaalde Steven Vanackere met klem het engagement van België ten gunste van de bescherming van de rechten van LGBT's, en meer in het bijzonder hun fundamenteel recht op veiligheid, dat het afwijzen van elke discriminatie of vijandigheid ten opzichte van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit impliceert. Overeenkomstig dit langdurig engagement maakte België deel uit van de dertig co-sponsors van de resolutie en nam het een actieve rol in de uitwerking en aanvaarding ervan.