Nieuw-Vlaamse Alliantie



Eenvormige Europese aanpak voor verkeersveiligheid

klok 21 juni 2011

Vorige week bezocht de Transportcommissie van het Europees Parlement de Euregio Maas-Rijn. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels was een van de drijvende krachten achter dit bezoek en zorgde ervoor dat ook enkele cruciale dossiers voor Vlaanderen, prominent op de agenda kwamen: "Zo werden o.a. de uitdagingen voor grensoverschrijdend openbaar vervoer uitgebreid besproken alsook de positie van het Albertkanaal en de IJzeren Rijn in het Europese transportnetwerk."

Ook een bezoek aan het politiesamenwerkingsverband van de 3 lidstaten (België, Duitsland en Nederland) stond op het programma.

Brepoels: "De politiekorpsen worden in hun dagelijks werk geconfronteerd met het gebrek aan afstemming tussen de nationale wetgeving, vb. inzake snelheids- en alcohollimieten, normen voor controleapparatuur, maximum laadvermogen en rijverbod voor vrachtwagens op bepaalde dagen, ... Het valt voor inwoners van grensregio's ook zeer moeilijk te begrijpen dat de bestraffing van eenzelfde overtreding tussen de lidstaten onderling zo verschillend is."

De Transportcommissie van het Europees Parlement deed vandaag alvast een oproep aan de Europese Commissie om met een stevig actieplan op de proppen te komen voor een verbeterde veiligheid op de Europese wegen. Ook voor Vlaanderen is dit geen overbodige luxe: want hoewel het aantal verkeersdoden daalt, doen we het in verhouding nog veel minder goed dan andere EU-lidstaten.

Zo wil het Parlement een Europese alcohollimiet (met o.a. nultolerantie voor beroepschauffeurs), verplichte alcoholsloten in nieuwe commerciële voertuigen, het aanbieden van een vrijwillige oogtest voor 65-plussers, ... Deze aanbevelingen komen zeker al concreet tegemoet aan de problematiek van de grensregio. Brepoels verwelkomt dat het dragen van fluohesjes en helmen niet wordt verplicht voor fietsers omdat deze maatregel mensen zou kunnen ontmoedigen om de fiets te gebruiken.

Brepoels: "Het Parlement geeft duidelijk het signaal dat de regels overal in de EU even streng moeten zijn. Het is nu uiteraard aan de Europese Commissie om daadwerkelijk wetgeving terzake voor te stellen en aan de lidstaten om deze op het terrein ook uit te voeren." Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu