Waterschap Brabantse Delta


zuivering Bath

Noodleidingen in gebruik genomen op zuivering Bath

Publicatiedatum : 21 juni 2011

Vrijdagavond 17 juni zijn twee noodleidingen op de rioolwaterzuivering in Bath in gebruik genomen. Daarmee wordt de gerepareerde persleiding buiten werking gesteld en vinden overstorten in West-Brabant alleen nog plaats bij hevige of langdurige buien. Waterschap Brabantse Delta staat, samen met de betrokken gemeenten, paraat om eventuele overlast zoveel mogelijk te beperken.

Overstorten

Het waterschap maakte eerder bekend dat als gevolg van een breuk in een persleiding op het terrein van rioolwaterzuivering in Bath (Zeeland) eind mei bij neerslag overstorten plaats kunnen vinden in het westen van Brabant. Dit komt omdat de rioolwaterzuivering door de noodreparatie aan de persleiding minder rioolwater per uur kan ontvangen dan gebruikelijk. Overstorten zijn een bekend verschijnsel en gebeuren als rioolgemalen een hoeveelheid regen niet kunnen verwerken en doorsturen naar de zuivering. Via overstortputten wordt dan het overtollige rioolwater in waterlopen geloosd. De overstorten liggen voornamelijk aan de rand van het stedelijk gebied.

Toename aanvoercapaciteit rioolwater

Op de zuivering in Bath zuivert waterschap Brabantse Delta het afvalwater van een groot gedeelte van West-Brabant. Dankzij de noodleidingen kan de aanvoercapaciteit op de zuivering worden opgevoerd van 6.500 m3 rioolwater per uur naar 11.000m3. Hiermee wordt het aantal overstorten aanzienlijk minder, maar zullen deze nog steeds plaatsvinden bij heftige buien of bij langdurige buien. Het waterschap staat, samen met de betrokken gemeenten, paraat om eventuele overlast zoveel mogelijk te beperken.

Definitieve oplossing

In de tussentijd wordt nog altijd hard gewerkt aan de definitieve oplossing: een nieuwe persleiding. Het plaatsen van de nieuwe leiding is een tijdrovende en technisch complexe operatie. De 250 meter nieuwe leiding wordt naar verwachting voor de winter in gebruik genomen.

Watersportactiviteiten

Waterschap Brabantse Delta raadt contact met water in West-Brabant sterk af op die plaatsen waar riooloverstorten hebben plaatsgevonden. Dit zijn geen officiële zwemlocaties. Overstorten bestaan uit rioolwater, een combinatie van afvalwater en neerslagwater. Mensen en dieren kunnen ziek worden bij contact met dit rioolwater of wanneer zij het water binnenkrijgen. Enkele dagen nadat de riooloverstort heeft gewerkt, zijn de bacteriën verdwenen uit het water. Als een overstort heeft plaatsgevonden in open water waar bij uitzondering watersportactiviteiten plaatsvinden, wordt in samenwerking met de gemeente en de evenementenorganisatie bekeken of deze door kunnen gaan. De situatie bij overstorten wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
-