Nederlands Uitgeversverbond


ACAP-specificaties overgedragen aan International Press and Telecommunications Council


* 21 juni 2011

*

Per 8 juni jl. zijn de ACAP-specificaties overgedragen aan het International Press and Telecommunications Council (IPTC), een consortium van 's werelds grootste persbureaus en nieuwsbedrijven die technische standaards voor nieuwsuitwisseling ontwikkelen en onderhouden.

Het Automated Content Acces Protocol (ACAP) werd in 2007 door uitgevers ontwikkeld ter bescherming van hun online content.

Op de IPTC ` Business Meets Technology Day' in Berlin op 8 juni werd ook de nieuwste ACAP-versie gepresenteerd. ACAP 2.0 is geschikt voor syndication van b-to-b content, in het bijzonder content van nieuwsmedia en de uitwisseling van video content door persbureaus.

"We zijn verheugd dat we dat we de leiding kunnen overdragen aan IPTC," zegt ACAP-projectleider Mark Bide. "IPTC is de aangewezen organisatie om op lange termijn de verantwoordelijkheid te dragen voor het onderhouden en uitbouwen van de ACAP-specificaties. We hebben ons de afgelopen vier jaar ingespannen om politiek en rechthebbenden te overtuigen van de noodzaak van een adequaat instrument voor de bescherming van online content. Auteursrecht is de hoeksteen van de creatieve economie. We zijn er trots op dat we oplossingen hebben kunnen bieden voor het auteursrechtprobleem in de online-omgeving. Er is een aantal belangrijke cross-media-initiatieven ontplooid, waarin ACAP onder leiding van IPTC ongetwijfeld een belangrijke rol zal blijven spelen."

IPTC-voorzitter Stephane Guérillot voegt daar aan toe: "De toekomst van de nieuwsindustrie hangt voor een deel af van haar vermogen om het intellectueel eigendom te verdedigen. Daarom ondersteunt IPTC initiatieven om auteursrechtvergoedingen af ??te dwingen. ACAP is daartoe een technisch hulpmiddel binnen het kader van de nationale en internationale wetgeving op het terrein van intellectueel eigendom."

ACAP 2.0 is toegerust op de praktijk van het reguliere hergebruik binnen de nieuwsindustrie en kan door veel partijen worden gebruikt. Met aanvullende financiering van de Newspaper Licensing Agency (NLA) en met technische ondersteuning van de NLA, de Associated Press en IPTC, zijn nadere voorwaarden ontwikkeld voor het hergebruik van nieuws en zakelijke toepassingen van online content.