Ingezonden persbericht



---



Kroondomein Leimuiden geopend
College Kaag en Braassem viert hoogtepunt

De nieuwe woonwijk Kroondomein Leimuiden wordt op dinsdag 21 juni feestelijk geopend. Het college van de gemeente Kaag en Braassem stijgt met een telekraan tot grote hoogte om de opening te verrichten. Woondiensten Aarwoude heeft samen met de gemeente Kaag en Braassem ervoor gezorgd dat 124 huishoudens een nieuwe woning kunnen betrekken.

Tijdens het grote openingsfeest zijn veel bewoners, medewerkers, omwonenden en relaties aanwezig om de opening mee te vieren. Naast de officiële starthandeling door het voltallige college van B&W van Kaag en Braassem spreekt wethouder Uit den Boogaard (CDA) de aanwezigen toe. Ook wordt ook het kunstwerk 'de Edelstenen' onthuld door de oud-wethouders Verhagen en Vink die aan de wieg stonden van het Kroondomein.

Veel belangstelling
In september 2009 startte de verkoop en verhuur van woningen in Kroondomein. Ondanks de economische crisis was het project direct een succes. Ongeveer 1000 belangstellenden kwamen af op de 116 woningen en 8 kavels in het project en velen deden mee aan de loting voor de woningen.

Veel betaalbaar
Belangrijkste reden voor de grote belangstelling was het grote aandeel betaalbare woningbouw in het project. Woondiensten Aarwoude slaagde er in om het percentage sociale woningbouw in dit project te verdubbelen van de gebruikelijke 30% naar maar liefst 60%. Daardoor werd een betaalbare woning voor veel meer mensen bereikbaar. Bolton Bouw kon daardoor snel aan de slag en het project werd volgens planning opgeleverd.

Veel doorstroming
Opvallend is het grote aandeel jonge starters dat in het project een huis kocht of huurt. De 48 betaalbare starterswoningen met een verkoopprijs van circa E 134.000,- maakte zelfs voor een starter van 19 jaar een koopwoning bereikbaar. De eengezinswoningen werden vooral betrokken door gezinnen, waar door de Koopgarant korting veel huurders de overstap konden maken. Via een korting van 25% op de verkoopprijs blijven deze woningen ook bij toekomstige verkoop steeds weer bereikbaar voor starters. De appartementen waren vooral populair bij kleine en oudere huishoudens, de oudste bewoner is 87 jaar. De oplevering heeft geleid tot een grote doorstroomgolf in Leimuiden.

Niet verkocht
Op dit moment hebben 11 woningen in het Kroondomein nog geen bewoner. De niet verkochte woningen zullen binnenkort worden omgezet in huurwoningen, wie nog wil kopen moet dus snel zijn.

De realisatie van het Kroondomein betekende een investering van circa 26 miljoen euro voor Woondiensten Aarwoude. De corporatie nam een geprognosticeerd tekort van 1,8 miljoen euro voor haar rekening om de sociale woningbouw mogelijk te maken.

----------einde persbericht---------------------------

Noot voor de redactie (