Raad van State


dinsdag 21 juni 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Stichtse Vecht van het bestemmingsplan 'De Kwekerij'. Het plan maakt de bouw mogelijk van 60 woningen op de plek van een oude kwekerij aan de Huis Ten Boschstraat in Maarssen. Een man uit Maarssen is het hier niet mee eens en komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest dat de bewoners van de Huis ten Boschstraat geluidsoverlast zullen ondervinden van de nieuwe woningen. Verder zou het geluidsonderzoek van de gemeente niet deugen omdat is uitgegaan van onjuiste verkeersgegevens. (zaaknummer 201100141/1) Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wervershoof heeft verleend voor het spelen van paintball aan de Dorpsstraat in Wervershoof. De paintballactiviteiten vinden plaats op een terrein van 35.000 m2 dat is verdeeld in drie speelvelden en een oefenveld. Een aantal inwoners uit Wervershoof komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zo vinden ze de geluidsvoorschriften niet streng genoeg en vrezen ze geluidsoverlast. Ook had het stemgeluid van de bezoekers moeten worden meegenomen in het akoestisch onderzoek, aldus de inwoners. Verder had het gemeentebestuur volgens hen strengere geluidsnormen moeten voorschrijven voor zaterdagen en zondagen. De inwoners voeren ook aan dat de paintballactiviteiten in strijd zijn met het bestemmingsplan. Ten slotte hebben ze bezwaren tegen de openingstijden en het aantal uren dat er mag worden 'geschoten'. (zaaknummer 201007590/1)

13.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor de aanleg van een omleiding voor de Rondweg N348 Zutphen-Eefde. Het gaat om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. De stichting E.G.E.L. komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting leidt de aanleg van de weg ertoe dat er meer stikstof wordt uitgestoten op het beschermde natuurgebied 'Uiterwaarden IJssel'. Bij het onderzoek naar de gevolgen van de weg voor het natuurgebied zou verder gebruik zijn gemaakt van onjuiste verkeerstellingen. Verder is volgens de stichting geen rekening gehouden met de ontwikkelingen van nieuwe bedrijven in de omgeving waardoor de rondweg in de toekomst meer verkeer te verwerken krijgt. Door uit te gaan van te lage verkeersaantallen zijn de gevolgen voor het natuurgebied verkeerd ingeschat, aldus de stichting. Daarom had het provinciebestuur volgens haar de vergunning niet mogen verlenen. (zaaknummer 201011714/1)

16.00 uur

Zitting over het zogenoemde 'verzet' tegen een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarbij het beroep van de Stichting Red onze Polders uit Zaamslag 'kennelijk' niet-ontvankelijk is verklaard. De stichting had beroep ingesteld tegen het provinciale inpassingsplan en het exploitatieplan 'Waterdunen'. Dit plan maakt het mogelijk de kustveiligheid in West Zeeuws-Vlaanderen te verbeteren en recreatiebedrijf Park Napoleon Have uit te breiden. De Raad van State heeft de bezwaren van de stichting kennelijk 'niet-ontvankelijk' verklaard omdat zij geen zienswijze tegen het ontwerp van het inpassingsplan heeft ingediend. Daarom is de zaak niet op een rechtszitting behandeld. De stichting is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de Raad van State in verzet. De zitting zal uitsluitend gaan over de vraag of de Raad van State het beroep van de stichting zonder rechtszitting niet-ontvankelijk mocht verklaren. Zie ook de zaak die de Raad van State om 16.20 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat over het verzet van de Vrienden van Waterdunen NEE uit Oostburg tegen een uitspraak van de Raad van State waarbij het beroep van de vereniging eveneens kennelijk 'niet-ontvankelijk' is verklaard. (zaaknummer 201011643/4)

16.20 uur

Zitting over het zogenoemde 'verzet' tegen een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarbij het beroep de vereniging Vrienden van Waterdunen NEE 'kennelijk' niet-ontvankelijk is verklaard. Zij had beroep ingesteld tegen het provinciale inpassingsplan en het exploitatieplan 'Waterdunen'. Dit plan maakt het mogelijk de kustveiligheid in West Zeeuws-Vlaanderen te verbeteren en recreatiebedrijf Park Napoleon Have uit te breiden. De Raad van State heeft de bezwaren van de vereniging kennelijk 'niet-ontvankelijk' verklaard omdat de vereniging naar het oordeel van de Raad van State geen belanghebbende is bij het inpassingsplan. Daarom heeft hij de zaak niet op een rechtszitting behandeld. De vereniging is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de Raad van State in verzet. De zitting zal uitsluitend gaan over de vraag of de Raad van State het beroep van de vereniging zonder rechtszitting niet-ontvankelijk mocht verklaren. Zie ook de zaak die de Raad van State om 16.00 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat over het verzet van de stichting Red onze Polders tegen een uitspraak van de Raad van State waarbij het beroep van de stichting eveneens kennelijk 'niet-ontvankelijk' is verklaard. (zaaknummer 201011643/5)