Dienstenbond CNV

Nieuws

20 juni 2011

Structurele loonsverhoging voor uitgeverijpersoneel

Hard onderhandelingspunt CNV Dienstenbond gehonoreerd

Nadat in 2008 voor het laatst sprake is geweest van een structurele loonsverhoging in de cao voor het boeken- en
tijdschriftuitgeverijbedrijf is dit in de nieuwe cao weer geregeld. Alle medewerkers ontvangen per 1 juli 2011 1% structureel, gevolgd door weer een procent per 1 januari 2012. Daarnaast stelt de werkgever 1% van de loonsom beschikbaar als opleidingsbudget. Aletta Bulsink, bestuurder CNV Dienstenbond is tevreden over het resultaat: "Er is hard ingezet op een structurele verbetering van het loon. Dat is uiteindelijk uit het vuur gesleept. Samen met het opleidingsbudget zijn er afspraken gemaakt die we positief aan onze leden kunnen voorleggen."

Structurele loonsverhoging
Na enkele jaren van eenmalige uitkeringen was een nieuwe cao voor CNV Dienstenbond alleen bespreekbaar als de structurele loonsverhoging daar onderdeel vanuit zou maken. Bulsink:"Gelukkig hebben we de werkgevers kunnen overtuigen dat het hoog tijd werd voor deze structurele waardering. Dat gaf vervolgens veel ruimte om tot andere, nieuwe afspraken te komen."

Nieuwe raamcao
De nieuwe cao kent een looptijd van achttien maanden tot medio 2012 (1-1-2011 t/m 30-6-2012). Dat is tevens het moment waarop het project nieuwe raamcao voor de uitgeverij in principe moet zijn afgerond. Het betreft een integratie van de cao's in de uitgeverijsector, waarbij onder meer de modernisering en verruiming van de minimum pensioenvoorwaarden wordt geregeld. Van de verdere afspraken is vermeldingswaardig de pilot die wordt gestart voor telewerken en thuiswerk.

Enkele belangrijke bedrijven in de sector zijn: Sanoma, Wolters Kluwer, Reed Elsevier, Thieme Meulenhoff, Noordhoff, Weekbladpers, Boekenuitgeverij etc..