FNV Bouw

FNV Bouw: helderheid van minister Kamp

FNV Bouw vraagt minister Kamp om helderheid over AOW in de toekomst

FNV Bouw vraagt minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om exacte bedragen waar AOW-ers straks op kunnen rekenen. De bouwbond maakt zich in de discussie over het pensioenakkoord sterk voor z'n achterban. Dat zijn bijvoorbeeld bouwvakkers die meestal jong met werken beginnen en na meer dan 40 jaar zwaar werk te hebben verricht op tijd willen kunnen stoppen met werken om net als anderen nog een tijdje gezond van hun welverdiende (vroeg)pensioen te kunnen genieten.

Daarom heeft de bouwbond destijds, aan het begin van de discussie over het pensioenstelsel, als enige vakorganisatie ingezet op een specifieke zware beroepenregeling. Toen die niet mogelijk bleek, heeft FNV Bouw aangegeven dat dan in het pensioenakkoord elementen moesten worden ingebouwd die tijdig vóór 65 jaar stoppen met werken en het vanaf 65 jaar AOW kunnen blijven ontvangen mogelijk zouden maken.

"Of dat laatste met een fatsoenlijk inkomen kan, is voor FNV Bouw cruciaal voor een positief oordeel over het pensioenakkoord. Dat maakt voor onze sectoren het pensioenakkoord verdedigbaar," stelt voorzitter John Kerstens van FNV Bouw.

FNV Bouw is zelf aan het rekenen geslagen om het hele inkomensplaatje voor de bouwvakker als gevolg van het pensioenakkoord duidelijk in beeld te brengen, maar nu ontstaat erg veel onrust over tal van berekeningen die de ronde doen. Daarbij worden verschillende uitgangspunten gehanteerd die bij FNV Bouw vragen oproepen, bijvoorbeeld: wordt de toegezegde extra verhoging van 0,6% wel of niet geïndexeerd? Bedraagt die verhoging voor alleenstaanden 0,6% of 0,43%? Komt wie vanaf 2020 kiest voor AOW op 65 nu wel of niet in aanmerking voor het lagere belastingtarief voor AOW-ers? Deze en andere vragen worden soms wel, soms niet door het kabinet beantwoord.

Voorzitter John Kerstens van FNV Bouw roept de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom nu op om op zo kort mogelijke termijn helderheid te verschaffen over de effecten van de in het pensioenakkoord gemaakte afspraken. Met name over de vraag of bouwvakkers die straks kiezen voor AOW vanaf 65 daar nog fatsoenlijk van kunnen rondkomen.

Publicatiedatum: 20-06-2011