FNV Bondgenoten

'Stoppen met werken op 65 straks onmogelijk'


* 20-06-2011

* Caroline Weber (persvoorlichting)

Jouw pensioen staat op het spel!

Kiezen om te stoppen met werken op je 65ste is met het concept AOW- en pensioenakkoord dat er nu ligt straks, vanaf 2020, onmogelijk voor mensen met een klein inkomen. FNV Bondgenoten heeft in samenwerking met vooraanstaande belastingdeskundigen en fiscalisten laten doorrekenen wat de effecten zijn op de AOW-uitkering.

Deze kan met ruim 25 procent omlaag gaan. Een `flexibele AOW-leeftijd', kiezen om te stoppen op 65, 66 of 67, is daarmee een farce geworden .

Volgens FNV Bondgenoten worden de mensen met de huidige voorstellen daarmee voor de gek gehouden. Uit de berekeningen blijkt dat paren er 15 tot 19 procent op achteruit gaan en alleenstaanden met 22 tot 26 procent. Dat is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen.

Groot financieel gat door nieuw AOW- en pensioenakkoord

In het verleden jaar afgesloten AOW- en pensioenakkoord tussen de sociale partners was afgesproken dat het mogelijk moest blijven dat mensen met hun 65ste konden blijven stoppen met een gelijke AOW-uitkering. In het akkoord dat er nu ligt, is daar geen sprake meer van, het veroorzaakt een groot financieel gat.

Als je kijkt naar de huidige uitkering, dan zak je als samenwonende van 725 euro per maand, naar 605 euro per maand. Samen ga je er dan 240 euro op achteruit. Een alleenstaande zakt van 1050 euro naar 800 euro per maand. En gaat er 250 euro op achteruit. Als je er als alleenstaande straks op je 67ste stopt met werken ga je er met je AOW twee procent op vooruit.

Vraagtekens over solidariteit

Ook in het kader van gelijkheid tussen de generaties zijn er grote vraagtekens over de solidariteit. Mensen die nu 57 jaar en ouder zijn gaan er met de AOW-uitkering 35 euro op vooruit per maand als ze stoppen op hun 65ste, dus 70 euro bij elkaar. Alleenstaanden gaan er 22 euro per maand op vooruit.

Geen keuze meer

Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten: "Als je jonger bent ga je er straks dus zwaar op achteruit. Wij willen afspraken die fair en rechtvaardig zijn. De berekeningen laten zien dat de AOW-uitkering met de nieuwe AOW- en pensioenvoorstellen onrechtvaardig slecht uitvalt voor een grote groep mensen. Als je een klein inkomen hebt, wordt het onmogelijk om nog te stoppen met werken op je 65ste. Voor hen is de AOW-uitkering de grootste basis om met pensioen te kunnen gaan. Zij vallen in een diep financieel gat. En dat nog los van de grote risico's, doordat het aanvullend pensioen mee gaat bewegen met de aandelenkoersen. Het is straks voor heel veel mensen geen keus meer of je met je 65ste stopt. Mensen met een lager inkomen en vaak zwaar werk, zoals schoonmakers, chauffeurs of metaalwerkers, worden zo gedwongen om langer door te werken."

Eerdere afspraken overboord gegooid

Volgens FNV Bondgenoten zijn hiermee eerdere afspraken over dat het AOW-uitkeringsniveau gelijk moest blijven om het nog mogelijk te houden voor de kleine inkomens om te stoppen met werken op je 65ste, gewoonweg overboord gegooid.

Sigaar uit 'andermans' doos

Van der Kolk: "De door Kamp toegezegde iets hogere AOW is dus niet alleen een sigaar uit eigen doos, omdat de verhoging uit de ouderkortingen wordt betaald door de ouderen. Het is nog erger, een sigaar uit andermans doos. Die van de hardwerkende mensen."

De vakbond vindt het akkoord dat er nu ligt een slecht akkoord, net als vooraanstaande pensioendeskundigen, economen en hoogleraren als Sweder van Wijnbergen, Henriëtte Prast en Jules Theeuwes, de directeur van de DNB, de politievakbond van de CNV en vakbond De Unie. Volgens FNV Bondgenoten zijn er alternatieven mogelijk die zorgen voor een zekerder en eerlijker pensioen voor jong en oud.

Kom in actie, stuur een mail naar Tweede Kamerleden

FNV Bondgenoten roept leden op om Tweede Kamerleden te mailen om te pleiten voor een fair en rechtvaardig pensioen, in plaats van forse verslechteringen met de AOW- en pensioenvoorstellen die er nu liggen. De Tweede Kamer praat dinsdag 21 juni over de behandeling van de pensioenvoorstellen in het principe AOW- en pensioenakkoord. Een zeker en eerlijk pensioen lijkt met de voorstellen van de regering verder weg dan ooit en de Tweede Kamer wordt gevraagd daar nog even snel mee akkoord te gaan. Terwijl de gevolgen pas over tientallen jaren voelbaar worden.

> AOW Doorrekening (pdf)

> Disclaimer pensioen AOW akkoord (pdf)

> Notitie flexibele AOW is een farce (pdf)