Woningcorporatie Ymere

Sloop verzakte panden Palmstraat voor levensloopgeschikte woningen

20-6-2011

Ymere heeft voorkeur voor sloop van verzakte panden. Ingrijpende aanpak kan een kans zijn voor grotere, levensloopgeschikte woningen.

Ymere heeft een voorkeur uitgesproken voor de sloop van enkele verzakte panden aan de Palmstraat in de Amsterdamse wijk De Jordaan. Ymere denkt dat de ingrijpende aanpak die nodig is, tegelijk een kans kan zijn om hier na sloop iets grotere levensloopgeschikte woningen in de sociale huursector terug te bouwen.

De voorkeur voor sloop betekent dat Ymere nu gaat onderzoeken of dat plan haalbaar is. Ymere beseft dat dit ingrijpende gevolgen kan hebben voor de huidige bewoners, en wil deze daarom vroegtijdig betrekken bij het onderzoek.

De bewonerscommissie is gevraagd te participeren in dit project, omdat Ymere ervan overtuigd is dat participatie van bewoners een meerwaarde heeft voor het plan, voor de buurt en ook voor de huidige en toekomstige bewoners.

Fundering en casco slecht
Enkele 19e eeuwse panden van Ymere tussen Palmstraat 78 en 96 hebben ernstige funderingsproblemen. De panden verzakken, waardoor ook het casco schade heeft opgelopen en de gevels met zware balken worden gestut.

Een ingrijpende aanpak is nodig. Technisch gezien zou die ingrijpende aanpak wellicht ook kunnen bestaan uit een kostbare renovatie, maar Ymere maakt vooralsnog een andere keuze. Dat doen we met het oog op de behoefte aan levensloopgeschikte woningen in de stad, en de wens om dergelijke sociale-huurwoningen, die iets ruimer zijn dan de huidige kleine woningen, ook aan te bieden in het centrum van Amsterdam.

Investeren voor huurders van nu en straks
Als één van de weinige corporaties investeert Ymere nog volop in de stad. Niet alleen in nieuwe woningen en in de kwaliteit van onze bestaande woningen, maar ook in de aanpak van leefbaarheid en in maatregelen die zorgen dat verschillende groepen Amsterdammers in een huis kunnen wonen dat bij hen past.

Daarvoor moet er nog veel gebeuren met het woningaanbod in de stad, vooral omdat veel buurten eenzijdig zijn samengesteld. Een ander woningaanbod, waar bewoners en politiek om vragen, zoals grotere woningen, WIBO-woningen of levensloopgeschikte huizen, kunnen wij in sommige buurten alleen realiseren als er sprake is van sloop of ingrijpende verbetering van bestaande woningen.

Ingrepen combineren met kansen
Daarom zoekt Ymere voortdurend naar kansen waarbij een noodzakelijke ingreep kan worden gecombineerd met het maken van een nieuw type woning waaraan op de woningmarkt behoefte is en die leiden tot beter functionerende wijken.