AEGON

AEGON geeft toelichting op strategie

Den Haag, 21 juni 2011

"Door de maatregelen die we sinds 2008 hebben genomen, is AEGON een andere onderneming geworden", aldus voorzitter van de Raad van Bestuur Alex Wynaendts.

Op een conferentie voor analisten en beleggers in Londen geven bestuursvoorzitter Alex Wynaendts en het management van AEGON vandaag en morgen een toelichting op hun plannen voor een stabiele groei van de resultaten in Amerika, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Centraal- en Oost-Europa. De conferentie volgt op de volledige terugbetaling van de Nederlandse Staat. De presentaties die tijdens de conferentie worden gegeven, zijn vanaf 6 uur Nederlandse tijd beschikbaar op www.aegon.com (external link).

AEGON heeft de afgelopen jaren herstructureringen doorgevoerd door verkoop of afbouw van activiteiten die niet meer in het risicoprofiel pasten of die niet langer bijdroegen aan de groei van de onderneming op lange termijn. Hierdoor is de onderneming veel minder afhankelijk geworden van de ontwikkelingen op de financiële markten en zijn de kosten van de belangrijkste activiteiten in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland aanzienlijk verlaagd. Vanuit deze lagere kostenbasis gaat AEGON zijn financiële doelen realiseren.

"Door de maatregelen die we sinds 2008 hebben genomen, is AEGON een andere onderneming geworden", aldus voorzitter van de Raad van Bestuur Alex Wynaendts. "Nu we de Staat volledig hebben terugbetaald, kunnen we onze aandacht volledig richten op onze ambitieuze financiële doelstellingen. Wij willen de komende jaren een leidende positie verwerven in alle door ons gekozen markten. Wij zullen na de ingrijpende herstructurering vanuit een nieuwe basis beter in staat zijn om solide groei van onze resultaten te realiseren met een verbeterd risico-rendementprofiel, stabiele dividenden te betalen en tegelijkertijd de meest aanbevolen onderneming te worden voor onze huidige en toekomstige klanten en voor onze zakenpartners."

AEGON richt zich op:

* Toename van het onderliggend resultaat vóór belastingen met gemiddeld 7% tot 10% per jaar tussen 2010 en 2015;
* Een rendement op het eigen vermogen van 10% tot 12% in 2015;
* In 2015 moeten activiteiten op basis van een fee 30% tot 35% van het onderliggend resultaat vóór belastingen uitmaken;
* Toename van de genormaliseerde operationele vrije kasstromen tot 2015 met 30%;
* Intentie om in mei 2012 een dividend van EUR 0,10 per gewoon aandeel te betalen over de tweede helft van 2011.

AEGON wil de toename van het onderliggend resultaat vóór belastingen en de verbetering van het rendement op het eigen vermogen bereiken door groei van de activiteiten en kostenbesparingen in combinatie met de herallocatie van kapitaal naar activiteiten met meer groeipotentie en hogere marges. Om de activiteiten op basis van een fee te laten toenemen van het niveau van 16% in 2010 tot 30% à 35% van het onderliggend resultaat vóór belastingen wil AEGON een groei realiseren van de resultaten uit deze activiteiten in Amerika, voornamelijk uit variable annuities en pensioenen. Tegelijkertijd wil AEGON het onderliggend resultaat uit activiteiten op basis van een fee in het Verenigd Koninkrijk en de Nieuwe Markten meer dan verdubbelen. De toename van het onderliggend resultaat uit activiteiten op basis van een fee zal tevens mogelijk gemaakt worden door vermogensbeheer en variable annuities in Europa.

AEGON wil de genormaliseerde operationele vrije kasstromen tot 2015 met 30% laten toenemen. Dit zal vooral mogelijk gemaakt moeten worden door een sterke toename in het Verenigd Koninkrijk en Amerika. In het Verenigd Koninkrijk zullen de genormaliseerde operationele vrije kasstromen aanzienlijk toenemen als gevolg van lagere commissiebetalingen en kostenbesparingen. De toename van de kasstromen in Amerika is vooral het gevolg van verdere groei van de activiteiten.

AEGON streeft daarnaast naar een kapitaalbasis ratio van 75% aan het eind van 2012 en een kapitaaloverschot in de holding van ten minste EUR 900 miljoen. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, wil AEGON in mei 2012 een dividend van EUR 0,10 betalen per gewoon aandeel over de tweede helft van 2011.

AEGON opereert volgens economische criteria. Dit wil zeggen dat de onderneming haar producten prijst op basis van marktomstandigheden die gehedged kunnen worden in plaats van op basis van aannames over economische omstandigheden in de toekomst. AEGON zal met ingang van het eerste kwartaal 2012 de Market Consistent Value of New Business publiceren.

Vier strategische doelen moeten bijdragen aan realisatie van de ambitie van AEGON om in 2015 een leidende positie te hebben in al zijn gekozen markten: Optimize our Portfolio, Enhance Customer Loyalty, Deliver Operational Excellence en Empower Employees. Deze kerndoelen zijn verankerd in alle activiteiten van AEGON en vormen het strategisch uitgangspunt om de door klanten en distributiepartners meest aanbevolen aanbieder van levensverzekeringen en pensioenen te worden evenals de meest aanbevolen werkgever in de sector.