Ingezonden persbericht


Persbericht

Houten, 21 juni 2011

Diëtisten tegen afslanken basiszorg

Schrappen dieetadvies leidt tot extra kosten, klachten, complicaties en zelfs tot sterfte. Het Kabinet heeft besloten om dieetadvisering uit het basispakket te schrappen. Als het aan minister Schippers ligt, betekent dit dat 250.000 patiënten met een medische indicatie vanaf 1 januari 2012, geen beroep meer kunnen doen op de diëtist. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vindt de maatregel onbegrijpelijk en verwacht dat dit vooral patiënten treft voor wie het dieetadvies medisch noodzakelijk is. De NVD pleit ervoor om chronische patiënten en patiënten met een andere medische indicatie te ontzien en roept de Tweede Kamer op het voorstel van de minister niet te steunen. De NVD protesteert woensdag 22 juni om 12.00 uur bij de Tweede Kamer tegen de maatregelen en biedt een petitie aan namens minimaal 25.000 ondertekenaars (patiënten, artsen, verpleegkundigen, doktersassistenten, etc.) en 18 organisaties aan de leden van de Tweede Kamer.

De NVD maakt zich ernstige zorgen over het ontbreken van een inhoudelijke onderbouwing bij het besluit van de minister. Vooral chronische patiënten en patiënten met een andere medische indicatie voor dieetadvies zijn de dupe van deze maatregel. Voor deze patiënten is het dieetadvies een bittere noodzaak. Dieetadvisering voorkomt dat zij ernstige gezondheidsklachten krijgen met dure behandelingen of medicatie als gevolg. Bij enkele aandoeningen is een dieet de enige vorm van behandeling, niet behandelen kan leiden tot complicaties en zelfs tot overlijden van deze patiënten.

Het schrappen van het dieetadvies is in strijd met het eerdere advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Dit College adviseerde eerder om het dieetadvies juist in het basispakket op te nemen. Dit kan juist veel zorgkosten in de toekomst voorkomen. Naar verwachting zal een groot deel van de patiënten van diëtisten geen gebruik meer maken van de diëtist. De diëtisten verwachten dan ook dat de zorgkosten als gevolg van deze maatregel eerder stijgen dan dalen.

Patiënten voor wie het dieetadvies noodzakelijk is:
· Patiënten met één of meerdere chronische aandoeningen (diabetes mellitus, obesitas, COPD en vasculair risico management)
· Patiënten met een andere medische indicatie (bijvoorbeeld een oncologische aandoening, maag- en darmaandoeningen, en nierinsufficiëntie)
· Patiënten voor wie geen alternatieve therapie mogelijk is (bijvoorbeeld bij een erfelijke stofwisselingsziekte, voedselallergie, coeliakie)
· Kinderen met specifieke aandoeningen (voedselallergie, groeistoornissen of ADHD (waar medicatie niet werkt)).
· Patiënten met ziekte gerelateerde ondervoeding, (ouderen, patiënten rondom een operatie, patiënten met meerdere chronische aandoeningen, kauw- en slikstoornissen)

De petitie is ondertekend door de volgende organisaties en personen: Chronisch zieken en Gehandicaptenraad, Hartstichting, Jaap Seidell (hoogleraar voeding en gezondheid, VU), Long Alliantie Nederland, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen, Nederlandse Coeliakievereniging, Nederlandse Diabetes Federatie, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen, Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie, Obesitasvereniging, Paul Rosenmuller (ambassadeur Gezond Gewicht), Stuurgroep Ondervoeding, Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder en Dieetvoedingsmiddelen, Vereniging van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, Voedingscentrum.

----------