Ingezonden persbericht


KPN Mooiste Contact Fonds stimuleert sociaal contact op langste dag van het jaar

Op 21 juni organiseert KPN Mooiste Contact Fonds samen met het Rode Kruis en Resto VanHarte de XL dag. Op deze dag worden een paar extra grote evenementen georganiseerd die allemaal bedoeld zijn om meer sociaal contact onder de bevolking te stimuleren. De langste dag van het jaar staat de hele dag in het teken van contact. Gasten van het Rode Kruis kunnen tijdens de XL bios van de film 'Ja Zuster, Nee Zuster' genieten in de steden Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Groningen. En ook vindt op het Haagse Maanplein de XL lunch plaats, de langste tafel van Nederland. Tijdens deze lunch is er volop entertainment. Alle activiteiten worden begeleid door vrijwilligers van KPN.

Volgens onderzoek* is circa 30% van de Nederlandse bevolking eenzaam. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Mensen die zich eenzaam voelen tonen vaak lichamelijke en psychische klachten. KPN Mooiste Contact Fonds zet in op meer sociaal en persoonlijk contact. Het maatschappelijke initiatief van KPN organiseert daarvoor verschillende evenementen gedurende het jaar.

De eerste editie van de XL dag vorig jaar was een groot succes. Reden te meer voor KPN Mooiste Contact Fonds om beide evenementen dit jaar wederom te organiseren. Marion Koopman van KPN is blij met het initiatief: "Eenzaamheid is een enorm probleem in Nederland. Het treft niet alleen ouderen, maar ook jongeren. De bereidheid om over eenzaamheid te praten of na te denken over eigen eenzaamheid in de toekomst is er amper. KPN Mooiste Contact Fonds brengt mensen dichter bij elkaar, bijvoorbeeld met de inzet van ICT-oplossingen die contact voor kwetsbare groepen makkelijker maken. De XL dag was vorig jaar een groot succes: ruim 1000 mensen mochten we verwelkomen. We zijn dik tevreden als we dit jaar minstens dat aantal mensen kunnen verblijden". Het maatschappelijke initiatief van KPN krijgt hierbij hulp van Het Nederlandse Rode Kruis en de landelijke organisatie Resto VanHarte. Laatstgenoemde is bekend om haar laagdrempelige eetgelegenheden in de grote steden waar jong en oud een paar keer per week ongedwongen kan aanschuiven in de zogeheten 'Resto's'.

*wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door TNS/NIPO oktober/november 2008


- Einde bericht -

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht