Afschaffen Zorginfrastructuur leidt tot meer opnames


Utrecht, 20110621 -- Zorgaanbieders en cliënten voorspellen dat de afschaffing van de beleidsregel Zorginfrastructuur leidt tot meer eenzaamheid en onveiligheidsgevoelens bij ouderen en dus tot meer opnames. Dat blijkt uit een evaluatie van Vilans.

Zelfstandig wonen

De beleidsregel Zorginfrastructuur heeft geleid tot allerlei initiatieven waardoor ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, van technologische voorzieningen tot maatjesprojecten of ontmoetingsplekken. Vooral zorgaanbieders in de verplegings- en verzorgingssector maken veel gebruik van de regeling. Zonder een regeling wordt het moeilijk om dergelijke voorzieningen te financieren.

Verbeterpunten

Vilans onderzocht in opdracht van VWS het gebruik van de financieringsregeling. In het rapport geeft Vilans adviezen om de zorginfrastructuur te blijven ondersteunen. Bij de initiatieven is er nog winst te behalen op het gebied van sociaal ondernemen, samenwerking en het betrekken van bewoners, concludeert Vilans. Ook de zorgaanbieders zelf zijn aan zet.

Besparen op de AWBZ
De regeling zorginfrastructuur is in 2006 ingesteld om investeringen in de zorg en sociale infrastructuur mogelijk te maken en te besparen op de AWBZ. Het is nog onduidelijk hoe VWS de regeling na 2011 een vervolg geeft.

Het eindrapport ‘De zorginfrastructuur: goed geregeld?’ Een evaluatie van de beleidsregel Zorginfrastructuur.

Lees ook het blog van Tessa Overmars-Marx over het onderzoek naar zorginfrastructuur.





Vilans, kenniscentrum langdurende zorg