Ingezonden persbericht


DWARS Leiden: "21 januari moet tentamen- en collegevrij."

Vrijdag 21 januari vindt er op het Malieveld in Den Haag een grote demonstratie tegen de bezuinigingen op het onderwijs plaats. DWARS Leiden, de jongerenvereniging van GroenLinks, pleit ervoor dat de Universiteit Leiden zich meer actief gaat inzetten om deze actie te ondersteunen. "Het is mooi dat de Universiteit Leiden de landelijke studentenactie van 21 januari in woord steunt," aldus DWARS Leiden voorzitter Prescillia van Noort: "maar laat de universiteit daar dan ook naar handelen. Maak van vrijdag 21 januari een tentamen- en collegevrije dag zodat studenten, docenten en de rector magnificus gezamenlijk naar het Malieveld kunnen om daar te demonstreren. Hoewel de dag in een collegeluwe periode valt, moeten er toch studenten naar de collegebanken. Ook zij zouden de mogelijkheid moeten krijgen om naar het Malieveld te gaan."

Rector Magnificus Paul van der Heijden heeft in de Mare van 16 december verklaard dat het college van bestuur de acties ondersteunt en dat hij zelf, indien hij in Nederland zou zijn, ook naar de demonstratie gaat. Maar dat is in de ogen van Van Noort niet genoeg: "Geef de Leidse studenten ook de kans om van zich te laten horen. Nederland staat aan de vooravond van een kenniscrisis. De voorgestelde maatregelen zullen zeer negatief uitpakken voor de kwaliteit van het onderwijs, maar ook voor de toegankelijkheid ervan. De demonstratie op 21 januari is van cruciaal belang om deze desastreuze plannen te voorkomen, dus volg het voorbeeld van de universiteit in Utrecht en Groningen en geef studenten een dag vrijaf. Dit geldt natuurlijk ook voor de Hogeschool Leiden."

Het kabinet Rutte-Verhagen wil 370 miljoen euro bezuinigen op het Hoger Onderwijs. Om tot dat bedrag te komen wil zij studenten die langer dan één jaar uitlopen op hun bachelor- of masteropleiding een boete van 3000 euro per jaar opleggen. Daarmee komt het collegegeld voor deze studenten op bijna ¤ 5000 euro per jaar uit. Ook de universiteiten en hogescholen zelf worden voor iedere langstudeerder met eenzelfde bedrag beboet. De hoger onderwijsinstellingen krijgen er belang bij studenten zo snel mogelijk door hun opleiding te loodsen. Van Noort vreest het ergste: "Te verwachten valt dat de scholen en universiteiten de eisen aan prestaties van studenten zullen verlagen, om maar te zorgen dat zoveel mogelijk studenten op tijd door de diplomafabriek rollen."

"Zelfs wanneer iedere student binnen de gestelde opleidingsduur afstudeert, zal die ¤370 miljoen alsnog bezuinigd moeten worden binnen het onderwijs," zegt Van Noort. Zij beschouwt de voorgestelde maatregelen dan ook als onzinnig. "Wanneer Nederland een kenniseconomie wil zijn, horen daar juist investeringen in het onderwijs bij, en niet dit soort bezuinigingen waar de rekening vroeg of laat op het bord van de gehele samenleving terechtkomt."

DWARS Leiden vindt het belangrijk dat iedereen die tegen de voorgenomen maatregelen is, zijn stem laat horen en gaat protesteren. "We hopen dat ook een grote groep Leidse studenten en docenten zich aan zal sluiten bij de demonstratie." Daarom roept Van Noort namens DWARS Leiden iedereen, ongeacht politieke kleur of ideologie, op om deel te nemen aan de Landelijk Manifestatie Kenniscrisis. Deze zal plaatsvinden op vrijdag 21 januari, vanaf 13.00 uur op het Malieveld in Den Haag.




Ingezonden persbericht