Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 18 april 2011

Hartmut Haenchen dirigeert In Memoriamconcert Yakov Kreizberg

Hartmut Haenchen dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest op 21 juni in een concert ter nagedachtenis aan Yakov Kreizberg, de onlangs overleden chef-dirigent van het orkest. Haenchen - voorganger van Kreizberg als chef van het NedPhO- voert het programma uit waarmee Yakov Kreizberg afscheid had willen nemen van het orkest.

Yakov Kreizberg was acht jaar verbonden aan het orkest en zou op 21 juni voor de laatste keer als chef-dirigent de baton opnemen. Op het programma staat de Achtste symfonie van Dvo?ák, een werk dat kenmerkend is voor de invloed die Yakov Kreizberg heeft gehad op het NedPhO: het ritmische raffinement dat Kreizbergs dirigeerstijl kenmerkte en zijn introductie van het Russische en Slavische repertoire gaf het orkest nieuwe impulsen en een nieuw specialisme. Voor de pauze treedt artist-in-residence Martin Helmchen aan met het bekende en geliefde Pianoconcert van Schumann. Daaraan voorafgaand speelt het orkest als eerbetoon aan Yakov Kreizberg een extra werk dat in samenspraak met Hartmut Haenchen wordt gekozen. Haenchen dirigeert hetzelfde programma in het Concertgebouw ook op 18 en 20 juni.

Hartmut Haenchen was van 1986 tot 2002 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Hij werd in 1996 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlands Leeuw wegens zijn verdiensten voor het Nederlandse Muziekleven. Hartmut Haenchen treedt nog regelmatig op in Nederland. Zo dirigeerde hij in maart 2010 het Nederlands Philharmonisch Orkest in de Missa Solemnis van Beethoven en verzorgde hij in november 2010 samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de begeleiding van de opera Die Soldaten van Zimmermann bij De Nederlandse Opera.

De twee andere concertproducties waarin Yakov Kreizberg dit seizoen het Nederlands Philharmonisch Orkest nog zou leiden, worden overgenomen door Marc Albrecht en Tomas Hanus. Marc Albrecht, die met ingang van het volgende seizoen de nieuwe chef-dirigent is van het NedPhO|NKO en De Nederlandse Opera, leidt de uitvoering van de Tweede symfonie van Mahler op 14, 16 en 17 mei. De jonge Tsjech Hanus, bekend van zijn optredens bij de Bayerische Staatsoper en de Opera van Parijs, leidt het orkest op 13 juni in een Russisch programma met het Tweede Celloconcert van Sjostakovitsj, met cellist Daniel Müller-Schott, en Petroesjka van Stravinsky.

*******