IKON

'Het Hoogste Woord' voor beste theoloog

De winnaars van de Theologie Publicatieprijs en de Theologie Podiumprijs ontvangen het kunstwerk 'Het Hoogste Woord'. Het speciaal hiervoor ontworpen beeld bestaat uit drie golvende vormen die balanceren op een sokkel van marmer. De prijs wordt uitgereikt tijdens de eerste Nacht van de Theologie die op 21 juni plaatsvindt in Amsterdam.

Leo Lanser ontwierp het beeld. Hij liet zich hierbij inspireren door de nacht: "Het leven speelt zich af tussen twee lagen, die van de maan en die van de zon. In het ontwerp heeft de ene laag een gouden uitstraling, de andere een zilveren. De tussenlaag heb ik transparant gemaakt. Helderheid hangt voor mij samen met het zoeken naar de waarheid. De spanning die bij het zoeken hoort, heb ik vertaald in de kromming van de lagen in het kunstwerk".

Op 21 juni ontvangen twee theologen het speciale beeld. De Publicatieprijs gaat naar de auteur van het theologische boek dat het beste nieuwe ontwikkelingen inzichtelijk maakt voor een geĂŻnteresseerd publiek. De Podiumprijs is voor een theoloog die met een bijzonder initiatief de theologie onder de aandacht wist te brengen. Het publiek kan via de website nachtvandetheologie.nl stemmen op de theologen die genomineerd zijn voor de Podiumprijs.

De Nacht van de Theologie vindt plaats in de Hermitage. Het is als het ware een 'galafeest' voor de theologie. "Dat verdient ze, want de theologie gaat eigenlijk over alles", aldus de organisatie. Het programma van de Nacht bestaat uit een avondvullend diner met debat, lezingen en de uitreiking van de prijzen.

De Nacht is een initiatief van de Remonstrantse Broederschap, de Protestantse Kerk Amsterdam, Refo500, dagblad Trouw en de omroepen NCRV en IKON. Het evenement is inmiddels uitverkocht. Theologen die nog een kaartje willen bemachtigen, komen op een wachtlijst.

Utrecht, 13 mei 2011