Gemeente Meerssen


Persbericht van 07-06-2011

Kerntakendiscussie 'Samen Meerssen'
Workshops met burgers

Eind juni organiseert de gemeente Meerssen in elke woonkern een workshop voor burgers. Tijdens deze bijeenkomsten wil de gemeente graag met de aanwezigen in gesprek gaan over de toekomstige rolverdeling tussen gemeente en burgers. Dit in het kader van de brede kerntakendiscussie die het gemeentebestuur onlangs is gestart.

Waarom?
Het gemeentebestuur van Meerssen staat de komende jaren voor belangrijke beslissingen. De kerntakendiscussie helpt bij het maken van de juiste keuzes. Een kerntakendiscussie richt zich op een herziening van het takenpakket. In de snel veranderende omgeving (vergrijzing, regionale samenwerking, rijksbezuinigingen, etc.) zijn niet meer alle taken en producten van een gemeente nodig. Bepaalde taken van de gemeente komen te vervallen, of kunnen wellicht beter aan derden worden overgedragen.

Rol en positie van de gemeente veranderen. Om ons leef- en woonklimaat op peil te kunnen houden en de gemeentelijke dienstverlening goed te laten aansluiten is het nodig dat gemeente en burgers er samen de schouders onder zetten.

De gemeentelijke ambities zijn vervat in de gemeentelijke toekomstvisie, die eerder dit jaar samen met o.a. burgers en maatschappelijke organisaties onder de loep is genomen. Om de ambities uit de toekomstvisie waar te maken, zijn verschillende scenario's denkbaar: volledig door burgers, maatschappelijke instellingen en ondernemers, volledig door gemeentelijke organisatie en bestuur, of in samenspraak en samenwerking.

Vijf workshops
Tijdens een aantal workshops gaat de gemeente met de aanwezigen in gesprek over de toekomstige rolverdeling tussen burgers en gemeente bij het leefbaar en op peil houden van de woonkernen. Welke taken kunnen de burgers beter zelf oppakken? Wat hebben ze daarbij nodig? Wat verwachten burgers van de gemeente en waarom?

Doe mee
Inwoners en ondernemers van Bunde, Geulle, Meerssen, Rothem en Ulestraten kunnen naar wens deelnemen aan één van de vijf workshops die het gemeentebestuur organiseert. Deelname is alleen mogelijk bij tijdige aanmelding. De avonden starten om 19.00 uur en vinden plaats op de volgende locaties:


- Meerssen - op dinsdag 21 juni 2011 in gemeenschapshuis De Stip
- Rothem - op woensdag 22 juni 2011 in gemeenschapshuis De Koel
- Bunde - op dinsdag 28 juni 2011 in zalencentrum De Auw Kerk
- Geulle - op woensdag 29 juni 2011 in gemeenschapshuis De Kollekamp
- Ulestraten - op donderdag 30 juni 2011 in gemeenschapshuis D'n Huppel

Svp vóór 18 juni aanmelden
Aanmelden is tot en met vrijdag 17 juni 2011 mogelijk via de speciale projectwebsite www.samenmeerssen.nl. Vermeld bij aanmelding duidelijk aan welke bijeenkomst u wenst deel te nemen. Mensen zonder internet kunnen zich voor de workshops aanmelden bij het gemeentelijke bureau Communicatie, tel. 043-3661608 / 043-3661618.

Burgerpanel met stellingen
Met ingang van vrijdag 10 juni 2011 kunnen inwoners van de gemeente Meerssen via de projectwebsite www.samenmeerssen.nl tevens reageren op een aantal stellingen. De reacties zullen onder andere worden gebruikt tijdens de workshops. Reageren is mogelijk tot en met vrijdag 8 juli 2011.