Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 17 juni 2011 Nr. 164

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 25

Autistisch, wat nu?, dinsdag 21 juni, 19.25 uur, Nederland 1 In deze aflevering volgen we de ouders van Dik en Justin. Dik is 14 jaar en heeft naast autisme, het syndroom van Down. Zijn dagindeling wordt van tevoren bepaald door foto's. Dat biedt hem duidelijkheid en brengt rust. Colette de Bruin, gedragsdeskundige Autisme, begeleidt het gezin naar zelfstandigheid van Dik. Ooit gaat Dik op kamers, maar voordat het zover is, moet hij vertrouwen krijgen in zijn eigen kunnen. Maar ook zijn moeder Resi moet leren Dik los te laten. Aan de hand van duidelijke voorbeelden laat Colette zien dat Dik meer kan dan zijn moeder denkt. Ook Justin is autistisch en verstandelijk gehandicapt. Deze 8-jarige, bewegelijke jongen is een bron van zorg voor het gezin. Want niet alleen zijn moeder heeft een dagtaak aan Justin, ook zijn zusjes Jill en Lynn zijn betrokken bij de opvoeding van Justin. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn de voornaamste zaken om Justin rust te geven. Colette de Bruin analyseert, aan de hand van eigen beeldmateriaal, de vorderingen die het gezin maakt en geeft adviezen.

Het programma volgt meerdere gezinnen die een kind(je) hebben dat autistisch is. Autisme uit zich bij ieder kind anders, ieder kind is uniek en ook elk gezin verschilt. Die diversiteit wordt in beeld gebracht. De serie volgt de gepassioneerde orthopedagoge Colette de Bruin, die gezinnen begeleidt. Zij geeft ook praktische tips en adviezen voor de kijker.

Jong, dinsdag 21 juni, 21.00 uur, Nederland 3
Ik ben een fanaat
Kevin is zo gek van bussen dat hij zo'n beetje de hele dienstregeling uit z'n hoofd kent. Michelle is zó verliefd op paarden dat zij er iedere dag om half zes voor opstaat, en Leendert is zo weg van Bach-muziek dat hij er verslaafd aan is. In deze uitzending van Jong duikt presentator Manuel Venderbos in de wereld van fanatici.

Voor Kevin (19) is de bus niet gewoon een vervoersmiddel om van A naar B te reizen, voor hem is het veel meer. Kevin is namelijk busspotter. Regelmatig fotografeert hij bijzondere bussen en noteert hij de lijnnummers. Manuel ontdekt dat het busspotten Kevin nog dagelijks de nodige adrenalinekicks bezorgt.

Manuel trekt ook op met Michelle (19), die de nieuwe Anky van Grunsven wil worden. Ze is goed op weg, want is een zeer talentvolle leerling op de grootste hippische beroepsopleiding van Nederland, in Deurne. Iedere ochtend staat ze om half zes op om de stal van haar paard Appie uit te mesten. "Dat kost weinig moeite. Als ik aan Appie denk, is mijn ochtendhumeur direct verdwenen."

De derde gast van Manuel is Leendert (19). Voor hem draait alles in het leven om de klassieke componist Bach. Hij speelt dagelijks zijn muziek op orgel, zingt het en droomt zelfs over Bach. "Toen ik in groep drie zat, was ik al geïnteresseerd in zijn muziek", vertelt Leendert. Met popmuziek heeft hij niets; van Lady Gaga en Ben Saunders heeft 'ie nog nooit gehoord. Wanneer hij Manuel iets van Bach laat horen en Manuel er doorheen praat, wordt Leendert kribbig: "Ik vraag me op dit moment echt af of je het wel leuk vindt..!"

Bestemming Onbekend, dinsdag 21 juni, 21.35 uur, Nederland 3 De Amsterdamse partyanimals Erwin (21) en Marvin (20) zijn gek op dames. Zonder een telefoonnummer te scoren is hun stapavond niet compleet. Ze hebben altijd zin in avontuur en zijn zo gek als een deur. Een reis naar een onbekende bestemming lijkt ze dan ook wel wat. Maar de exotische vakantie die ze verwacht hadden blijkt toch anders uit te pakken als ze plotseling in een romawijk in Oekraïne staan. Bestemming Onbekend is terug!

Juliana, dinsdag 21 juni, 22.10 uur, Nederland 1
Juliana geniet van haar studietijd en van het gewone leven. Maar steeds meer krijgt ze in de gaten hoe beschermd ze is opgevoed. Ze merkt ook hoe ze nog steeds tegen het echte leven beschermd wordt. Hoe oprecht zijn de mensen om haar heen en hoe gewoon kan zij zijn? Juliana wil zo graag gewoon zichzelf zijn, maar wie is ze eigenlijk? Ze voelt zich verscheurd door de gewoonheid van haar vader en de koninklijkheid die ze van haar moeder en grootmoeder Emma meekrijgt. Waar ligt haar toekomst?

Nederland Zingt, zaterdag 25 juni, 18.25 uur, Nederland 2 Johannes de Heer heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Nog dagelijks worden zijn liederen gezongen in kerken en huisgezinnen. Hij was ook degene die Nederland wakker schudde en op de komst van Jezus Christus wees. Hij is vooral ook bekend geworden door de uitgave van evangelische liederen in de naar hem genoemde zangbundel. Hij kreeg kritiek op de zangbundel, deze was in literair en muzikaal opzicht onder maat, zei men. Johannes de Heer was gericht op 'de eenvoudigen'. 'Gods kudde bestaat niet uit giraffen, maar uit schapen die Zijn hand wil weiden. U hangt echter de korf met voedsel zó hoog dat een eenvoudig schaap er onmogelijk bij kan' wierp hij zijn critici voor de voeten. Deze uitzending is speciaal gewijd aan de liederen uit zijn bundel.

De Hofleveranciers, zaterdag 25 juni, 19.25 uur, Nederland 2 In de tweede aflevering o.a. kunstenares Gerda van Gijzel, die vele portretten van prins Bernhard maakte. Marijke Michels en Greetje Sluys praten over de tijd dat zij als telefonistes werkten op Paleis Soestdijk. En George de Jong en Peter Blok vertellen over de bijzondere traditie die hoorde bij het bezoek dat de Koninklijke Militaire Kapel bracht aan prins Bernhard, ter ere van zijn verjaardag.

In het programma De Hofleveranciers komen mensen en bedrijven aan het woord, die hun diensten hebben verleend aan paleis Soestdijk. Aan de hand van anekdotes en overleveringen blikken zij terug op een bewogen periode, waarin koningin en latere prinses Juliana en prins Bernhard de spil vormen van het paleis.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 26 juni, 9.20 uur, Nederland 1 Ook deze tweede zomeraflevering komt vanaf de Opwekking conferentie in Biddinghuizen. EO-directeur Arjan Lock is de presentator en hij vraagt bezoekers wat belangrijke impulsen zijn geweest in hun Geestelijke ontwikkeling. Ook houdt Arjan Lock een meditatie. De gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Snuf, de hond, zondag 26 juni, 18.15 uur, Nederland 3 Snuf, hond in oorlog
Tjerk maakt een schuilplaats voor Kapitein Brandenburg. De piloot weet veel van honden af en helpt Tom om Snuf te trainen. De vorige eigenaar van SNUF vertelt hen dat hij onderduikers in huis heeft; het meisje Mirjam met haar grootouders. Al snel worden ze verraden. Gelukkig wordt Mirjam op het nippertje gered door een vriendelijke Duitse soldaat. Tom en Snuf proberen haar te helpen, maar ze worden ontdekt. Snuf komt snel in actie met een spectactulaire afleidingsmanoeuvre, maar hij wordt neergeschoten... Hoe moet het nu verder?

Nature's great events, zondag 26 juni, 18.50 uur, Nederland 2

De grote overstroming 5/6

In de verzengende hitte van de noordelijke Kalahari-woestijn trekt een kudde olifanten naar een plek waar ze hopen te kunnen overleven, terwijl troepen leeuwen en gestrande nijlpaarden met elkaar vechten om de laatste waterpoelen. Maar alles wordt ineens anders als de Okavango-delta van Botswana, zoals elk jaar, overstroomt. Ruim 15.000 vierkante kilometer woestijn wordt een doolhof van lagunes, eilanden en moerassen. Miljoenen dieren trekken naar deze oase, waaronder ook grote kuddes bijna verhongerde olifanten. Het leidt tot een van de grootste botsingen in de natuur.

Noot voor redactie,