Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Noord-Brabant, 20 juni 2011

Culturele sector Brabant in actie

Wake-up light voor Tweede Kamer

De plannen die het kabinet heeft met cultuur in Nederland, treffen de provincie Noord-Brabant hard. Terwijl de provincie de tweede economische regio van Nederland is, gaat straks minder dan twee procent van het rijksbudget voor cultuur naar Brabant. Dat betekent dat honderden banen verdwijnen. De Brabanders die begaan zijn met kunst en cultuur komen daar op dinsdag 21 juni tegen inactie.

Op 21 juni trekken betrokken Brabanders naar Den Haag. Daar verzamelen ze om 15.30 uur op het Plein om Bas Jan van Bochoven een wake-up light aan te bieden. Van Bochoven, ook voorzitter van de vaste kamercommissie voor Cultuur, neemt de lamp in ontvangst in zijn hoedanigheid van lid van de Tweede Kamer.

Brabant hoopt dat politici inzien dat deze onevenredige culturele kaalslag in Brabant funest is voor de slimste provincie van het land. Brabant is kennisregio nummer 1 van de wereld, de dichtstbevolkte regio na de randstad, en er wordt maar liefst 20 procent van het bruto nationaal product verdiend. Met het wegbezuinigen van een groot deel van de kunst en cultuur verdwijnen kennis, kracht, licht en bedrijvigheid uit de provincie.

Programma

Om 15.30 verzamelen de Brabanders op het Plein in Den Haag, waar een deel van het bijzondere Brabantse culturele aanbod acte de présence geeft. Om 16.30 uur wordt de wake-up light door gedeputeerde Van Haaften overhandigd aan Van Bochoven, samen met een brief van alle partijen in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Ook ontvangt hij een overzicht van hoe hard en waar Brabant precies getroffen wordt.

Wake-up light

Het wake-up light staat symbool voor het licht, dat altijd al uit Brabant kwam. Het aanwezige culturele veld schijnt de gedeputeerde bij tijdens de overhandiging. Daarna wordt, onder begeleiding van het ook aanwezige Brabants Orkest, het lied Brabant gezongen.

De actie wordt ondersteund door alle Brabantse kunstenaars, alle culturele instellingen in Brabant en de Provincie Noord-Brabant.