Ingezonden persbericht


Persinformatie

21 juni 2011

Gezond eten is duurzaam

"In hoeverre is gezonde voeding ook duurzaam?" Die vraag staat centraal in het nieuwe advies 'Richtlijnen goede voeding ecologisch belicht' van de Gezondheidsraad. Het advies dat vandaag is uitgekomen, toont aan dat gezond eten in grote lijnen ook duurzaam is.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, helpt consumenten bij het maken van een gezonde voedselkeuze. Het Voedingscentrum is blij dat het nieuwe advies van de Gezondheidsraad aantoont dat eten volgens de Schijf van Vijf niet alleen gezond, maar in bijna alle gevallen ook ecologisch verantwoord is.

Het Gezondheidsraad-advies geeft twee richtlijnen die zowel gezondheidswinst als milieuwinst opleveren:


1: "Gebruik van minder dierlijke en meer plantaardige voeding." Minder vlees en zuivel en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers geven een lager risico op hart- en vaatziekten. Tegelijkertijd is de productie van granen, groente en fruit wat betreft uitstoot van broeikasgassen en landgebruik milieuvriendelijker dan de productie van vlees en zuivel.


2: "Verminderen van de energie-inname bij een te hoog lichaamsgewicht, met name door minder niet-basisvoedingsmiddelen te gebruiken, als dranken en producten met suiker, snoep, koek en snacks." Een gezond gewicht hangt samen met een lager risico op diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Als Nederlanders minder van deze uitzonderingsproducten gaan eten en drinken, zorgt dat voor gezondheidswinst. Tegelijkertijd vermindert een lagere consumptie de vraag naar deze voedingsmiddelen, waardoor de productie zal dalen en daarmee ook de ecologische belasting.

Verder meldt de Gezondheidsraad dat de aanbeveling om twee keer per week vis te eten, ecologisch belastend is. Dit kan voor een groot deel worden ondervangen als consumenten een duurzame keuze maken: wilde vissoorten die niet worden overbevist of milieuvriendelijk gekweekte vis. Tenslotte geeft de Gezondheidsraad aan dat er milieuwinst geboekt wordt als de verspilling van voedsel wordt teruggedrongen.

Onze tips voor gezond én duurzaam eten


1: Eet minder grote porties vlees of kies vaker vleesvervangers. Goede opties zijn: peulvruchten, noten, soja (tofu, tempé) en kant-en-klare vleesvervangers op basis van tarwe, soja of lupine. Bestel het kookboek 'Verrassend Anders, vandaag geen vlees'


2: Eet minder zuivel. Dat kan het beste door weglaten van uitzonderingsproducten, zoals: volvette kaas, roomboter, ijs, koffiemelk, slagroom, gezoete zuiveltoetjes en kookroom. Abonneer je nu op het Menu van de Week


3: Eet meer groente en fruit. Je kunt groente ook tussen de maaltijden door eten, of twee verschillende soorten groente bij de avondmaaltijd serveren.


4: Drink kraanwater in plaats van zoete dranken. Thee en koffie zonder suiker zijn ook goede opties, maar hebben een wat hogere milieubelasting dan kraanwater. Kijk op www.voedingscentrum.nl/klimaatweegschaal en ontdek welke invloed jouw eten op het klimaat heeft


5: Als je vis eet, kies dan een vissoort die duurzaam gevangen of gekweekt is. Dit kun je opzoeken in de Viswijzer. Bekijk de Viswijzer op www.goedevis.nl.


6: Let goed op portiegroottes om verspilling te voorkomen. Weeg ongeveer 80 gram per persoon droge pasta en rijst af of reken gemiddeld 4 aardappelen per persoon. Kijk hier voor nog meer tips tegen voedselverspilling

Bekijk het advies van de Gezondheidsraad via: http://www.gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/richtlijnen-goede-voeding-ecologisch-belicht

Voedingscentrum - eerlijk over eten
Het Voedingscentrum informeert consumenten over - en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze.

Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum bevordert gezond en duurzaam gedrag bij consumenten en stimuleert de industrie tot een meer verantwoord voedselaanbod.

Daarbij zoeken we de medewerking van lokale professionals en andere relevante partijen. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.