Gemeente Bronckhorst

Aanleg parkeerplaats voor vrachtwagens Aviko

Aardappelverwerker Aviko BV heeft de gemeente Bronckhorst gevraagd medewerking te verlenen aan de aanleg van een parkeerplaats voor vrachtwagens ten zuidoosten van de kruising Dolfingweg/Dr. A. Ariënsstraat in Steenderen (het nieuw bestemde uitbreidingsgebied). De parkeerplaats is bedoeld om vrachtwagens/opleggers te stallen, die niet direct in het sorteercentrum kunnen worden gelost. De capaciteit van de parkeerplaats van ca. 6.500 m2 bedraagt ongeveer 50 vrachtwagens.

Elk jaar ontstonden er vooral tijdens het 'nieuwe aardappelseizoen' (met onregelmatige aanvoer van vrachtwagens) forse verkeersproblemen. Regulering van de aankomsttijden van de vrachtwagens blijkt onvoldoende mogelijk, met name bij regendagen. Dat levert rondom het Aviko-terrein onveilige situaties op. Gebleken is dat het huidige bedrijfsterrein te weinig ruimte biedt voor opvang van deze vrachtwagens. Zonder nieuwe parkeerplaats zijn dezelfde problemen te verwachten.

Indertijd is tussen de voormalige gemeente Steenderen en Aviko afgesproken dat uitbreiding aan de overzijde van de dr. A. Ariënsstraat alleen mogelijk is als de nieuwe randweg aangelegd wordt, de groene inpassing wordt gerealiseerd en de randgevels worden geplaatst. Aviko heeft aangegeven dat vanwege bedrijfseconomische redenen de totale uitbreiding op dit moment niet tot de mogelijkheden behoort en vraagt voor de parkeerplaats om afwijking van de overeenkomst.

Voorwaarden
In 2008 hebben wij principemedewerking verleend aan Aviko om de aanleg van een parkeerplaats mogelijk te maken op de hoek van de Dolfingweg en Dr. A. Ariënsstraat in Steenderen. Aviko heeft deze plannen nu verder uitgewerkt. Om de verkeersveiligheid te vergroten wordt een extra fietspad aangelegd. Dit fietspad komt op gronden van Aviko. Afwijking van het bestemmingsplan is hiervoor noodzakelijk. De parkeerplaats krijgt twee ontsluitingen, namelijk aan de Dolfingweg en de Dr. A. Ariënsstraat. Verder mag geen hinderlijke en overvloedige terreinverlichting worden aangebracht en moet de parkeerplaats door een voldoende afschermende groenzone worden omringd. Gelijktijdig moet Aviko, zoals eerder was afgesproken, uitvoering geven aan het landschappelijke inpassingsplan voor de geplande totale uitbreiding.

Hengelo (Gld), 21 juni 2011




Gemeente Bronckhorst