Vereniging Milieudefensie

Rekenkamers grote steden trekken aan alarmbel Milieudefensie roept kabinet op tot actie luchtkwaliteit

Amsterdam, 21 juni 2011 - De rijksoverheid moet snel effectieve maatregelen treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat stelt Milieudefensie in reactie op een vandaag gepubliceerd rapport van de rekenkamers van de vier grote steden.

'Milieudefensie hoopt dat de beleidsmakers in Den Haag de krachtige boodschap van de Rekenkamers en de gezondheid van mensen in het stedelijk gebied serieus nemen en met maatregelen komen in plaats van de kop in het stand te steken', aldus campagneleider Verkeer Willem Verhaak.

De Rekenkamers van de vier grote steden spreken in het vandaag gepubliceerde rapport hun vrees uit dat de wettelijke normen voor luchtkwaliteit niet worden gehaald. Willen de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wel voldoen aan de norm dan moeten, volgens de Rekenkamers, drastische maatregelen worden getroffen waarbij aanvullend beleid van het Rijk noodzakelijk is.

Verhaak: 'Tot nu toe neemt het kabinet juist contraproductieve maatregelen zoals het schrappen van de kilometerheffing, verhogen van maximumsnelheden, extra investeren in asfalt en bezuinigingen op het openbaar vervoer. Dat moet dus nu echt de andere kant op.'

Onderzoek Milieudefensie Uit onlangs gepubliceerd onderzoek van Milieudefensie voor de regio Rotterdam, dat is doorgerekend door de adviesbureau's Goudappel Coffeng en CE-Delft blijkt dat de invoering van kilometerbeprijzing en het achterwege laten van nieuwe infrastructuur leidt tot een verlaging van de uitstoot van NO2 met 8,5%. Bovendien verminderen de files met 40% en vermindert de groei van het autoverkeer met 75% ten opzichte van de huidige kabinetsplannen. Het geld dat wordt bespaard door het niet aanleggen van de A13/A16 en de Blankenburgtunnel (2,2 miljard euro) moet worden geinvesteerd in sneller openbaar vervoer, zoals de spoorwegverdubbeling tussen Delft en Rotterdam eneen metroring in Rotterdam-Zuid.

Volksgezondheid
De huidige normen zijn volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) onvoldoende om de volksgezondheid te beschermen. Gezondheidsdeskundigen schatten het aantal jaarlijkse acute sterftegevallen in Nederland als gevolg van luchtvervuiling tussen de 2500 en 3500 mensen. Tussen de 15.000 en 25.000 mensen zouden 1 tot 10 jaar eerder overlijden als gevolg van de vieze lucht. De zorgkosten en kosten vanwege arbeidsuitval worden geschat rond de 4 miljard euro per jaar.


***Einde bericht***