Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
62 Vragen van de heer drs. A. van Waveren
(ingekomen 21 april 2011
en antwoorden door het college verzonden op 21 juni 2011)

Schriftelijke vragen CDA: "Meer prioriteit voor een groen Haarzuilens"

Het CDA heeft op 21 april 2011 een boom geplant in Haarzuilens, bij de nieuwe hertenkamp van kasteel de Haar, een verkiezingsbelofte die, gezien het juiste pootseizoen, nu pas ingelost kon worden. Het CDA geeft hiermee uiting aan zijn blijvende betrokkenheid bij het behoud van groen, voor landbouw en recreatie, om de stad. Het CDA vindt (recreatieve) groenvoorzieningen voor de inwoners van onze gemeente een gemeentelijke taak. De Rijksoverheid kiest daarin voor een terughoudende rol, meer ruimte dus voor de gemeente om invulling te geven aan haar eigen rol. Ook uw college deed daarover een jaar geleden beloftes. U beloofde E2,2 miljoen extra uit voor groen in en om de stad. De invulling wordt verwacht in een meerjarenprogramma Groen 2011-2014. Daarnaast stelde u in uw collegeprogramma: "De toekomstvisie voor de landgoederen Amelisweerd, Rhijnauwen en Haarzuilens is er op gericht om beheer, gebruik en toezicht van het gebied eenduidig te organiseren. Naast een gebied van buitengewone ecologische kwaliteit worden landgoederen een gebied waar duurzame voedselproductie en -consumptie centraal staan."

Het CDA heeft daarbij de volgende algemene vragen:
1. Wanneer legt u het meerjarenprogramma voor aan de gemeenteraad?

In juni zullen wij het meerjaren groenprogramma 2011 -2014, jaarsnede 2011 naar u toezenden.


2. Worden er op dit moment al bestedingen gedaan uit extra beschikbaar gestelde middelen, zo ja, waaraan worden deze uitgegeven?

Ja, er is gestart met diverse onderdelen van het groenprogramma. Dit betreft de voorbereiding van de uitvoering van de wijkgroenplannen Zuid en Noordoost en de Toekomstvisie landgoederen Amelisweerd/Rhijnauwen.


3. Het CDA heeft in de raadsvergadering op 4 november jongstleden waarop het college 'zo snel mogelijk' op zou antwoorden. Ik herhaal die hier nogmaals:


4. Is het college bereid om de forse middelen die het beschikbaar stelt in het collegeprogramma voor wijkgroenplannen en in dit geval voor die van Wijk 10, zo nodig aan te wenden voor het gebied rond Haarzuilens?

De budgetten gekoppeld aan de wijkgroenplannen zijn bestemd voor meer en beter groen in de woonbuurten. In het Meerjarengroenprogramma is daarnaast ook budget gereserveerd voor het verbeteren van de routestructuren (verbindingen naar buiten). Voor de ambitie "Groen om de stad", zoals Haarzuilens, wordt tot dusver uitgegaan van investeringen vanuit het Rijk en de Provincie. De investeringen die nodig zijn in Haarzuilens e.o. (enkele miljoenen) staan niet in verhouding tot het bedrag dat beschikbaar is per wijkgroenplan (ca. EUR 550.000 per wijkgroenplan).


5. Is het college bereid om dat ook te overwegen voor de EUR 2 miljoen extra per jaar - daar zit overigens EUR 500.000 voor de wijkgroenplannen in - die in het collegeprogramma beschikbaar is voor groen binnen onze gemeente?

In de Commissiebrieven van respectievelijk 4 oktober 2010 en 10 november 2010 hebben wij aangegeven wat en op welke wijze de extra groengelden zullen worden besteed. Dat is:
- jaarlijks ca. 1,1 miljoen in groen in de woonbuurten door het uitvoeren van de wijkgroenplannen die samen met de bewoners zijn opgesteld;
- jaarlijks 1,0 miljoen euro extra inzetten op het verbeteren van de groene linten door de stad naar de groengebieden;
- jaarlijks 0,1 miljoen voor het stimuleren van innovatieve projecten om te onderzoeken hoe groen een bijdrage kan leveren aan een leefbaarder stad.


6. Is het college bereid om na te denken over andere vormen van beheer door agrariërs in het gebied, nu er minder geld is voor grondverwerving?

Wat betreft beheer is er een belangrijk verschil tussen Haarzuilens en de Langoederen: Landgoederen Amelisweerd/Rhijnauwen zijn eigendom van de Gemeente Utrecht en de agrariërs pachten de gronden van de Gemeente. Haarzuilens is onderdeel van een landinrichtingsplan dat onder verantwoordelijkheid van de Provincie is opgesteld. Vooralsnog is de eerstverantwoordelijke voor inrichting en beheer van Haarzuilens het Rijk en de provincie Utrecht. Ook wat betreft andere vormen van agrarisch beheer is de provinice in eerste instantie aanspreekpunt.

Uw college heeft op 29 maart een concept toekomstvisie voor de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd vrijgegeven. U geeft daarbij aan, met andere partners, E2,5 miljoen in dit gebied te investeren.


7. Wat wordt de status van deze toekomstvisie? Bent u voornemens deze aan de gemeenteraad voor te leggen? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?

De Toekomstvisie legt het ambitieniveau en de gewenste ontwikkelingrichting vast. Aan de Toekomstvisie is een uitvoeringsprogramma gekoppeld, die met behulp van budget uit het Meerjaren groen programma en andere middelen zal worden uitgevoerd. Na verwerking van de inspraakreacties zal de Toekomstvisie dit najaar aan de raad worden voorgelegd.


8. Hoeveel bedraagt de gemeentelijke investering, die u voorneemt, voor de uitvoering van deze visie?

Vanuit gemeentelijke middelen is 1,7 mln. beschikbaar, waarvan 1,2 mln ten laste van het meerjaren groenprogramma uit de komende jaarschijven en 0,5 mln ten laste van de nota Kapitaalmiddelen.


9. Mogen wij uit de zinsnede in uw collegeprogramma opmaken dat u een vergelijkbaar document voor Haarzuilens gaat opstellen? Zo ja, wanneer bent u voornemens deze aan de gemeenteraad voor te leggen? Zo nee, gaat u deze dan nog op andere wijze vastleggen of bespreken met de gemeenteraad?

Voor Haarzuilens is door de provincie een Landinrichtingsplan opgesteld. Dit Landinrichtingsplan wordt verwerkt in het bestemmingsplan Haarzuilens, dat op dit moment wordt opgesteld.

---- --