Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vakmensen

21 juni 2011, Utrecht

------

CNV Vakmensen bereikt cao-resultaat met Sara Lee/DE na ultimatum en personeelsmanifestaties

'DE niet verdwaald, maar ten halve gekeerd'

'Waartoe alle manifestaties van onze leden én ons ultimatum al niet hebben geleid: Sara Lee/Douwe Egberts is niet verdwaald in het cao-bos maar ten halve gekeerd. Blij toe, want het resultaat is heel behoorlijk. Onze eisen zijn ingewilligd.' Vrijdagavond bereikte CNV Vakmensen als nog een onderhandelingsresultaat met Sara Lee/DE over een cao voor 19 maanden en een zogenaamde diensten-cao voor 13 maanden.

Daar was wel een ultimatum voor nodig en menig 'personeelsopstootje'. Onderhandelaar Peter Böeseken is niettemin tevreden over het bereikte resultaat. 'We hebben een cao in de steigers staan voor 19 maanden, ingaand januari dit jaar. Per 1 juli aanstaande krijgen de mensen een loonsverhoging van 2,25 procent. En in februari volgend jaar nog eens 1 procent. En de mensen krijgen een eenmalige uitkering van 2,25 procent over het loon tussen januari en juli dit jaar.'

Minstens zo belangrijk vindt Böeseken de afspraak dat boventallige medewerkers intern worden herplaatst op passende vacatures. En dat boventalligheid wegwerken altijd voorrang krijgt in het beleid van aannemen van uitzendkrachten of tijdelijke inleenkrachten. Dit laatste was een belangrijke eis in het ultimatum van de bond.

Met Sara Lee/DE is tevens afgesproken dat er ruimte wordt gecreëerd voor arbeidsplaatsen voor Wajongers.

Ook in de onderhandelingen over de zogenaamde diensten-cao (looptijd 13 maanden) gingen de verslechteringen van tafel onder druk van de vakbondsinzet. De lonen voor die specifieke medewerkers gaan per 1 juli 2.25 procent. Naar de mogelijkheden van deeltijdpensioen voor deze werknemersgroep doen werkgever en bonden de komende tijd onderzoek.

Het onderhandelingsresultaat wordt maandag 27 en dinsdag 28 juni ter goedkeuring voorgelegd aan de leden in Utrecht, Schaarsbergen en Joure.