Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 21 juni  2011|



1. De Kamer van Brabant
Samen met Omroep Brabant gaat de provincie een co-productie aan voor elf nieuwe afleveringen dit jaar van de talkshow de Kamer van Brabant. In de uitzendingen is er aandacht voor kunst, cultuur, politiek, economie, media en sport. De eerste serie van het programma trok 300.000 kijkers per aflevering.

2. Energieconvenant
Meer energie besparen en meer duurzame energie opwekken door samen te werken en kennis uit te wisselen. Met dat doel hebben alle werkgevers in de gemeente 's-Hertogenbosch het Bossche Energieconvenant ondertekend. Ook de provincie neemt daaraan deel, zo hebben GS besloten.

3. Treasury 2010
In het treasury jaarverslag 2010 worden beheer en ontwikkelingen rond de provinciekas in het afgelopen kalenderjaar weergegeven. GS hebben het treasuryjaarverslag 2010 vastgesteld en ter kennisname gestuurd aan de Commissie Mobiliteit en Financiën.

4. Begroting 2012
De opzet van de begroting 2012 wordt minder omvangrijk, transparant en beter toegankelijk. GS stellen de aanpassingen in de nieuwe opzet vast en informeren de Statencommissie Mobiliteit en Financiën hierover.

5. Statenvragen over Havenvisie Rotterdam
In de Havenvisie 2030 worden de chemische bedrijven geclusterd en worden de mogelijkheden van de buisleidingenstraat in West Brabant onderzocht. De provincie werkt hier aan mee. Het college is niet betrokken geweest bij de discussie voor de concept Havenvisie Rotterdam, maar is wel geïnformeerd enstuurt op betrokkenheid naar de toekomst. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de D66 Statenfractie.

6. Statenvragen over IJzeren Rijn
De Europese Commissie heeft geen enkele intentie om in te grijpen in intergouvernementele zaken tussen Nederland en België en is daartoe ook niet bevoegd. Er is geen sprake van een studie naar de IJzeren Rijn en de voorzitter van de Europese Commissie komt niet met voorstellen ten aanzien van de voortgang van dit dossier. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de PVV Statenfractie.

7. Statenvragen over zichtbaarheid Noord-Brabant
Het college omarmt de suggestie van de Statenfractie 50PLUS om de zichtbaarheid van Brabant en het provinciebestuur te verhogen door de herkenbaarheid van het provinciehuis te verbeteren. GS inventariseert op dit moment op welke manier aan de suggestie inhoud kan worden gegeven.
Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op Statenvragen van de heer Krol van de Statenfractie 50PLUS.

8. Statenvragen over integriteitrapport Gemert-Bakel
Gemeenten zijn in beginsel zelf verantwoordelijk voor een correcte wetsuitvoering en -handhaving en voor de controle op het functioneren van de gemeentelijke bestuursorganen en individuele leden daarvan. Daartoe behoort onder andere ook het gesignaleerde cultuurprobleem in Gemert-Bakel rond integriteit van handelen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op Statenvragen van de D66-fractie over een integriteitonderzoek in deze gemeente.

9. Statenvragen over verbouwing Provinciehuis
De verbouwing van het Provinciehuis is niet alleen bedoeld voor vernieuwingen, maar ook voor noodzakelijk onderhoud. Alle werkzaamheden worden in een keer uitgevoerd. Dat is goedkoper en geeft slechts eenmalig overlast. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op Statenvragen van de PVV-fractie over de verbouwing van het Provinciehuis.

10. Statenvragen leegstand winkels
Op dit moment is de leegstand in Noord-Brabant volgens het winkelkadaster Locatus 7%. Hoe hoog de leegstand in Noord-Brabant in 2020 zal zijn, is moeilijk in te schatten. De provincie stuurt niet op het beheer van de bestaande voorraad. Dat is het gevolg van marktwerking en in eerste instantie een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Gedeputeerde Staten willen deze problematiek wel bespreekbaar maken via de regionale overleggen en ze willen afspraken maken met de regio's over het nieuwe aanbod van winkels, om daarmee leegstand in de toekomst te voorkomen. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op Statenvragen van de 50PLUS-fractie.

11. Statenvragen PvdD over incident maaien Lithoijen
Natuurmonumenten heeft als de verantwoordelijke terreinbeheerder Rijkswaterstaat en de betrokken groenaannemer aangesproken op een incident waarbij in Lithoijen bij maaiwerkzaamheden konijnen en fazanten omkwamen. Daarnaast heeft de provincie met Natuurmonumenten gesproken, met als doel dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op Statenvragen van de Partij van de Dieren.

12. Statenvragen D66 Landschap van Allure Brabantse Wal
Investeringen in het kader van de Agenda van Brabant moeten een aanvulling zijn op regulier beleid en dienen niet in plaats van bestaande middelen te komen, of om tekorten op te vullen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op Statenvragen van D66 over de aankondiging in de media van de gemeente Bergen op Zoom om als cofinanciering voor het project Brabantse Wal het tekort op het project Bergse Haven in te zetten.

---- --