Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Langste dag van het jaar staat in het teken
van sociale contacten
1000 mensen ontmoeten elkaar tijdens de XL bios en XL lunch

Den Haag, 21 juni 2011 - Vandaag nodigden KPN Mooiste Contact Fonds samen met het Rode Kruis en Resto VanHarte ruim 1000 mensen uit om deel te nemen aan de XL dag. Met initiatieven als de XL bios en de XL lunch genoten de deelnemers op deze dag van het saamhorigheidsgevoel. Sociaal contact lijkt vanzelfsprekend, maar voor veel mensen in Nederland, jong en oud, ontbreekt het simpelweg aan de mogelijkheid om anderen te ontmoeten.

400 Gasten van het Rode Kruis genoten zichtbaar tijdens de XL bios van de film 'Ja Zuster, Nee Zuster in de steden Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Groningen. Foto: Michel Porro. Klik op de foto voor hoge resolutie.

Resto VanHarte stimuleert op de langste dag van het jaar samen eten aan de XL lunchtafel. Ruim 600 deelnemers genoten van het groepsgevoel tijdens de lunch. Foto: Michel Porro. Klik op de foto voor hoge resolutie.

Sociale contacten waardevol
Niet alleen het KPN Mooiste Contact Fonds, Het Rode Kruis en Resto VanHarte zetten zich in, ook actrice Victoria Koblenko voelt zich betrokken bij de XL dag. "Juist omdat ik zoveel sociale contacten opdoe in mijn werk en privéleven realiseer ik mij hoe waardevol dit is. Samen naar de bios, of samen een hapje eten, voor zoveel mensen is dit de normaalste zaak van de wereld. Toch is dit voor een grote groep niet weggelegd en daarom is het zo belangrijk om hier bij stil te staan". Koblenko riep vandaag dan ook haar volgers op Twitter op om op de langste dag van het jaar zoveel mogelijk contacten op te doen.

XL dag 2011
De tweede editie van de XL dag was een groot succes. Ruim 1000 mensen namen deel aan de XL activiteiten. Marion Koopman van KPN is blij met het verloop van deze dag: "We hebben ruim 1000 mensen mogen verwelkomen dit jaar. Het is zo fantastisch om te zien dat zoveel mensen elkaar ontmoeten, contact leggen en hopelijk onderhouden. Eenzaamheid is een enorm probleem in Nederland. Het voelt dan ook goed dat het KPN Mooiste Contact Fonds bijdraagt om deze mensen dichter bij elkaar te brengen". Het maatschappelijke initiatief van KPN krijgt hierbij hulp van maatschappelijke organisaties als Het Nederlandse Rode Kruis en de landelijke organisatie Resto VanHarte. Laatstgenoemde is bekend om haar laagdrempelige eetgelegenheden in 27 plaatsen waar jong en oud een paar keer per week ongedwongen kan aanschuiven in de zogeheten 'Resto's'.


- Einde bericht -

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht